Victor Ponta, az erőművész

Victor Ponta miniszterelnök izmozik. Okkal.
Hirdetés

Victor Ponta kormányfő a Subiectiv című műsorban beszélt a 7 eurócentes üzemanyagadóról, az USL újraalakulási esélyeiről, a kormányzati partnereknek a magyar közösség autonómiájára vonatkozó nyilatkozatairól és arról, hogy miért utasította el Traian Băsescu meghívását a NATO-tagság tizedik évfordulója alkalmából tartott ceremóniára.

A kormányfő nyilatkozatai:

Az üzemanyagadóról

Nem zavar, ha valaki a nevemen szólít. Néhány százezer románnak Victor, Viorel a neve. Emlékszem, hogy pont öt évvel ezelőtt Băsescu úr kampányban volt, amikor összevissza hazudozott a románoknak. Ugyancsak ő jelentette be a nyugdíjak, a bérek csökkentését. Băsescu úr mindent Udrea asszony pártjáért tesz. Ez az emberek pénze, nem az enyém vagy Băsescué.

Nem akarom, hogy mostantól kezdve ilyen alacsony színvonalú elnöke legyen Romániának. Azt akarom, hogy a következő elnök önözzön, legyen tisztelettudó. Hét eurócentről van szó, a fuvarozók pedig négyet visszakapnak. Băsescu úr annak a mondásnak a megtestesítője volt, hogy: egyeseknek édes, másoknak mostoha. A Dragnea úr által vezetett Fejlesztési Minisztériumnak pont fele akkora költségvetése van, mint amennyi Udrea asszonynak volt. Akkor ezt értelmezzem úgy, hogy Udrea asszony kétszer többet adott a kiskirályoknak?

Ha lett volna lehetőségem azt mondani, hogy mindenki több pénzt fog kapni, ha megtaláltam volna azt a csodaelemet (a fogalmazás az eredeti szövegnek megfelelő). 2009-ben minden jó volt, mert Băsescu úrnak elnökké kellett válnia. 2010-ben aztán megérkezett a nyugdíjak és bérek csökkentése. Megpróbáltunk több pénzt adni a mezőgazdaságnak. Vannak nehéz döntések is, nem potyog minden az égből. Ha a következő években infrastruktúrát akarunk, hogy ne kelljen 40 százalékot pótalkatrészekre költeni, hogy ne legyen többé annyi baleset, akkor a következő években be kell ruháznunk.

Csak az infrastruktúrába megy (az üzemanyagadó), és nem elég. Ebből a jövedéki adóból 2,4 milliárd lej folyik be. Băsescu elnök hazudott, amikor azt mondta, hogy nincs semmilyen dokumentum. A költségvetési törvény tartalmazza ezt a jövedéki adót. Traian Băsescu úr kihirdette azt a költségvetési törvényt, mely tartalmazta ezt a jövedéki adót.

A növekedés kisebb lesz hét eurócentnél. Három eurócent lesz a maximum. Ez valójában egy állami támogatási megoldás. Ami a mezőgazdaságban használt gázolajat jelenti, a hatás nulla. Ezt Constantin úr elmagyarázta. Udrea asszony Traian Băsescu női változata. Băsescu úr fő vádja az, hogy ezt a pénzt a Fejlesztési Minisztériumnak akarom adni. Amikor az emberek nyugdíját csökkentették, akkor Udrea asszonynak kétszer akkora költségvetése volt. Traian Băsescu fiatalabb és női változata abban bízik, hogy az embereket hülyíteni lehet.

A Magisztrátusok Egyesületének elnökéről

Mivel ügyész voltam, nem mondok véleményt, mert csak azt erősítették meg számomra, hogy megtörtént ez az incidens. A politikailag befolyásolt dolgokon túl, ami a bűnözést illeti, a rendszerünk nagyon jól működik. Azt kommentálhatom, ahogy a törvényeket megalkotják. A Parlament megszavazta annak a büntető törvénykönyvi cikkelynek az eltörlését, amely nagyon jó, ha jóhiszeműen alkalmazod. Romániában ez a sajtóra gyakorolt nyomásként működött. Gondolják végig, kinek az érdeke.

A Boc-kormányról

Azt hiszem, a románok nagyon világos ítéletet mondtak azokról az évekről: alkalmatlanság és gonoszság. A válságos időszakból nagyon sok kérdés megoldása maradt ránk. Az elektromos energia esetében csökkentek az árak. Egy katasztrofális kormányzás után minden nap egy kihívással szembesülsz. Azt kérdezte tőlem, hogy miért megy az Európai Tanács ülésére, miközben azt mondta, hogy a gazdaság nem érdekli őt. Minden miniszter elmagyarázza, mit tesz nap, mint nap. Nem hiszem, hogy arra kell pazarolnunk az időnket, hogy Băsescu úrnak válaszolunk.

Az elnökjelöltről

Traian Băsescu az ellenzék vezetője, Udrea asszonnyal együtt. Predoiu urat már nem lehet hallani, Crin Antonescut sem. A PSD, a PC és az UNPR elkötelezettei voltak az USL-nek. Most, hogy az USL már nem létezik, majd meglátjuk, hogy ki a leginkább esélyes.

A cotroceni-i ceremóniáról

Holnap megyek a Parlamentbe, ahol holnap a jogállam képviselői jelennek meg. Igazságtalannak tartottam, hogy Băsescu úr ünnepelje meg a tízéves NATO-tagságot. Az legyen a házigazda, aki a legtöbbet sértegette a két elnököt, Constantinescut és Iliescut. Ezt igazságtalannak tartom.

Az autonómiáról szóló nyilatkozatokról és az RMDSZ-ről

Van egy nagyon határozott elkötelezettség. Soha nem fogunk egyetérteni az etnikai kritériumokon alapuló autonómiával. Ez lezárt téma. Ez nem csak számtani kérdés. De az, ha minél közelebb tartjuk magunkhoz őket sokkal jobb megoldás, mint radikalizálni őket. Bukarest több mint 10 százalékot fizet be, és van még néhány erős gazdasági központ, Jászvásár (Iaşi), Temesvár, Konstanca (Constanţa). Hargita és Kovászna függők.

Az USL helyreállításáról

Teljes jóhiszeműséggel vágtam bele ebbe a nagy tervbe és azt hiszem, a PC-nak, a PNL-nek, a PSD-nek és az UNPR-nek, legalább 2016-ig, együtt kell lenniük. Az emberek azért szavaztak rám, hogy Traian Băsescuval harcoljak, nem Antonescuval. Azt hiszem, hogy május 25-e után, amikor majd kiderül, hogy az USL felbomlásával nem a PSD veszít, hanem Traian Băsescu fiókái nyernek, és többet érnek majd el, mint a PNL, akkor ez az USL újjáalakulásához fog vezetni, legalább addig, amíg Traian Băsescu el nem megy onnan.

Nem normális, hogy én mondjam meg, kit válasszon magának vezetőnek a PNL. Engem azok érdekelnek, akik az USL-re szavaztak, mert az USL azt jelenti, hogy végigvisszük a háborút Traian Băsescu ellen.

Hirdetés