Elküldi munkásai zömét az RMGC

Letelt a zsarolási határidő, de a kormány nem hatódott meg a Verespatakra rátelepedett cég elbocsátási szándékától.
Hirdetés

Dolgozóinak csaknem 80 százalékát bocsátja el a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat, amely több mint tizenöt éve akar az erdélyi Verespatakon ciántechnológiás aranybányát nyitni, de nem kapta meg az ehhez szükséges valamennyi hatósági engedélyt.

Az RMGC úgy vár 15 éve az engedélyekre, hogy a vitatott ciános eljáráson semmit sem volt hajlandó azóta módosítani a tervekben. Ezért több zöld szervezet is már úgy véli, hogy a cégnek 

sose volt valódi célja a kitermelés.

 
A vállalat keddi közleménye szerint – amelyet a Mediafax román hírügynökség idézett – 481 alkalmazottból 371-et bocsátanak el. A cég azt állítja, összesen ezer családot érint kedvezőtlenül az RMGC tevékenységének csökkentése. 
 
A vállalat számítása szerint az RMGC szociális programjában száz munkahely, a beszállítóknál több mint 300 állás szűnik meg a tevékenység szűkítése nyomán, és a szociális programok 283 haszonélvezője is elesik a támogatásoktól.
 
Az RMGC február végén küldte egyhónapos kényszerszabadságra a most elbocsátott dolgozókat azzal a feltétellel, hogy ha beindul az engedélyezési folyamat, visszaveszi őket, ha nem, végleg elbocsátja. Az elbocsátási szándék hírétől két dolgot remélt: hogy a kormány mégis engedélyezi a ciános bányászatot Verespatakon, illetve hogy részvényeinek értéke nő a torontói tőzsdén. 
 

Egyik sem történt meg, sőt.

Az RMDSZ kormányra lépésével Korodi Attila lett a környezetvédelmi miniszter, akit korábban a cég már beperelt, mert még korábbi mandátumában felfüggesztette a cég engedélyezési eljárását, most pedig azt nyilatkozta, a verespataki projekt nem prioritás.
 
Az RMGC-t birtokló Gabriel Resources Ltd. részvényei február végén 1,05 kanadai dollár körüli értéken mozogtak, március elején és közepén értékük 1,18 – 1,19 dollár körül alakult, de március 24-én 90 cent alá zuhant, és azt azóta sem haladta meg.
 
Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a sokat vitatott ciántechnológia alkalmazásával Verespatakon és környékén. A beruházás engedélyezését elősegítő törvényt tavaly novemberben elutasította a román parlament úgynevezett Verespatak különbizottsága, amely további felméréseket és kutatásokat rendelt el. Ugyanakkor a román állam nem mondott le arról, hogy megfelelő körülmények között kitermelje a nemesfémeket, és az RMGC beruházási tervét sem utasította el végleg.

Hirdetés