Jóslatok

Victor Ponta miniszterelnök úr jósdát nyitott. És mondja a jövőt. Aminek sosem lesz vége.
Hirdetés

Victor Ponta kormányfő vasárnap este, az RTV-ben kijelentette, reménykedik az USL helyreállításában, de erre mindaddig nem kerülhet sor, amíg Crin Antonescu áll a PNL élén. A kormányfő azt is mondta, hogy a kormányülésen javasolni fogja május 2-a szabadnappá nyilvánítását.

A kormányfő főbb kijelentései:

A nyugdíjakról és bérekről:

Az igazságtalanságok a rendszer folyamatos javításából fakadnak. A következő volt az elv… Amíg miniszterelnök leszek, sohasem fogom elfogadni, hogy az állam pénzügyeit a nyugdíjak csökkentésével lehet helyretenni. Amióta kormányfő vagyok, egyetlen lejjel sem csökkentek a nyugdíjak. Megerősíthetem, hogy az adózási-költségvetési stratégiában az szerepel, hogy 2015-ben több mint 4 százalékos lesz a nyugdíjak növekedése. Ez kormányzati prioritás. A 2010-es tapasztalat után az az elv, hogy a nehéz pillanatokban nem csökkented a nyugdíjakat. Ez olyan tapasztalat, amit más miniszterelnökökkel is megosztottam. Ami a béreket illeti, a legtöbb esetben ezek változatlanok maradtak. A többletet odaadtuk a rezidenseknek.

És repülősöknél is ugyanazt a megoldást találtuk, mint a diplomatáknál. A diplomatáknál nem nyúltunk hozzá a nyugdíjtörvényhez, hanem bevezettük egy havi életjáradékot, amivel kiegészítik a nyugdíjat. A parlamenti képviselők nyugdíja nem nő.

Március 31-ig mind a 230.000 nyugdíjas megkapja a nyugdíj hátralévő részét.

A magisztrátusoknak lesz egy különleges bérezési törvényük?

Így döntött az Alkotmánybíróság. Jó, ha rendesen meg vannak fizetve és nincs bennük frusztráció az ügyvédi fizetések miatt. Sokan több bért kapnak, mint az ügyvédek átlaga.

Eldöntötte, hogy indul-e a Cotroceni-palotáért?

Nem, nem döntöttem el. A kormányzásban Băsescu úrral eltöltött két év után már semmitől sem félek. Băsescu úr kialakított magának egy okkult befolyásokból álló rezsimet, melyek segítették őt hatalmon maradni. Oda-odaszúrtunk egymásnak, amikor találkoztunk a Honvédelmi Minisztérium (MApN) beszámoló ülésén. Azt mondta, hogy a miniszterelnök örül, mert ez az utolsó beszámoló, amin részt veszek. Igen, örvendek. Romániának decembertől akkor van esélye a fejlődésre, ha együttműködő, nem egymásra vadászó miniszterelnöke és elnöke van. Szeretném, ha 2016-ig olyan elnökkel együtt lehetnék miniszterelnök, akivel együtt tudok működni. Az elnök nem lehet már akárki. Még van 200 nap. Nagyon rövid a lista. Május 25-e után lesz meg a jelöltünk. Elképzelhető, hogy újjáalakul az USL. De az USL nem alakul újra, ha Antonescu úr marad az elnök. És mégis: az a legjobb megoldás, ha újra létezik az USL.

Kizárja a jelöltséget?

Nem, nem zárom ki. Az az elsődleges cél, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk az USL helyreállításáért. Tăriceanu úr egy új USL jelöltje lehet.

El tudja képzelni Udrea asszonyt ebben a versenyben?

Igen. Szerintem indulni fog. Nem hiszem, hogy novemberben egy jobb- és baloldal közötti csata lesz. A demarkációs vonal azokkal szemben húzódik majd, akik Băsescu úr rezsimjének folytatását akarják. Én balközép embernek tartom magam, nagyon erősen középen. A választás azok között fog zajlani, akik Traian Băsescu rendszerét akarják folytatni és azok között, akik e rendszer ellen vannak. Lesz egy Traian Băsescuhoz közeliek és egy őt ellenzők által támogatott jelölt. Olyan jelöltet fogok támogatni, aki a legelején kimondja, hogy ő többé nem játékos-elnök.

A Băsescu-párti jelöltek közül senkiben sincs erő, sem Predoiu úrban, sem Ungureanu úrban. Nem félek bárki ellen is elindulni.

Mi lesz, ha Udrea asszony másik jelöltet fog támogatni és azt mondja, hogy kormányfő akar lenni?

Gondoltam erre. (…) Amennyiben jelölt lennék, megsérteném az első szabályt, nevezetesen azt, hogy az elnöknek döntőbírónak kell lennie. Ez volt az első dolog, ami nem tetszett Crin Antonescunúál, aki azt mondta, hogy decembertől, amikor elnökké válik, leváltja Pontát. És azt mondtam neki: Crin, tudod hányszor bíráltuk Băsescut, mert ezt mondta? Hogy beszélhetsz pont úgy, mint Băsescu? Menj és mondd azt, hogy mindenki elnöke akarsz lenni. És hogy úgy kell a dolgoknak megtörténniük, ahogy az emberek a Parlamentben döntöttek.

Az üzemanyagadóról

Nem értek egyet azzal, hogy 2014-ben azt mondjuk az embereknek, minden adót csökkentünk, mert aztán majd megérkezik a számla is. Ha most megszüntetném a jövedéki adót, akkor ez 1,8 milliárd lejes lyukat ütne a költségvetésen. Ezt valahonnan el kellene venni. Az autópályákra az EU-tól érkező minden euró esetében ez érvényes: ha 3 milliárd euróba kerül, az EU csak 75 százalékot ad. A többit a költségvetésből kell fizetni. Az az elképzelés, hogy ebből az üzemanyagadóból legyen egy forrásunk, az egyetlen változat, hogy tényleg legyenek autópályáink. Minden pénz a költségvetésbe kerül. Mondhatom azt is: többé nem alkalmazzuk a jövedéki adót és valahonnan máshonnan veszünk el 1,8 milliárdot, de azt jövőre be kell tennünk.

Miben volt igazuk azoknak, akik a jövedéki adót bírálják? Az áruszállítókra gyakorolt hatásban. A szállítócégek azt nézik, hogy az EU-ban mennyibe kerül az üzemanyag. Beszéltem a szállítókkal. Ha 7 eurócenttel növelünk, akkor az állam – számla alapján – visszafizeti nekik ennek egy részét. Szerdán elfogadjuk azt a jogszabályt, amivel negyedévente mindabból, amit a szállítók vásárolnak, vagyis a 7 eurócentből a kormány négyet visszaad nekik.

Május 2-áról

Valószínűleg a kormányülésen javasolni fogjuk, hogy legyen munkaszüneti nap és majd bepótoljuk. Volt már ilyen. Ha péntekre esik és az emberek csütörtökön szabadok, akkor majd egy másik nap ledolgozzák.

Ön szerint, az elnök rácsok mögé fog kerülni?

Nem akarok erről véleményt mondani.

El tudja képzelni miniszterelnökként Traian Băsescut?

Remélem, nem. Azt hiszem, egész életében bánni fogja, hogy miniszterelnöknek jelölt.

Mekkora az esélye a TB csökkentésének?

Nagyon nagy. Megvalósítható, de nem az IMF-látogatás előtt.

Autópályákról: Nagyszeben–Piteşti és Comarnic–Brassó.

Ami a Comarnic–Brassót illeti, a következő időszakban aláírjuk a szerződést. Ami a Nagyszeben–Piteşti-et illeti, most készül a megvalósíthatósági tanulmány. És ha nem lesz túl sok per, akkor 2015 végén, 2016 elején megkezdődik a munka.

Gică Popescu és Gigi Becali kegyelemben részesítéséről.

Én kegyelemben részesíteném Gică Popescut, Becali esetében pedig a kár megtérítése lenne a fontos.

 

Hirdetés