Ennyit érnek a határon túli voksok

Legfeljebb egy mandátumot bírnak összeszavazni a külhoni állampolgárok a magyarországi választásokon. Persze a Fidesznek. A Political Capital kiszámolta.
Hirdetés

A külhoni szavazók akkor tudnának befolyásolni akár két mandátumot is, ha politikai opciójuk nagyon jelentősen eltérne a magyarországi szavazóéktól. De nem ez a helyzet.

A Political Capital elemzőcsoport kiszámolta, hogy a jelenlegi pártpreferenciák és megjósolható szavazókedv alapján a külhoni szavazók akkor is csak egy plusz mandátumhoz juttatják a Fideszt, ha közülük mindenki a magyarországi kormánypártra szavaz.
 
A magyar Országgyűlésben ugyanis 199 képviselői hely van, ezek közül 93-ra pártlistáról jutnak be a jelöltek. A külhoniak eleve csak pártlistára szavazhatnak, egyéni kerületben induló jelöltekre nem.
 
Szinte 195 ezer külhoni állampolgár regisztrált a voksolásra. Akkor is egy mandátumot tudnának megszavazni a Fidesznek, ha végül mind szavaznak, és mind a Fideszre, vagy ha csak 160 ezren szavaznak, és csak 90 százalékuk a Fideszre. Mindez a legvalószínűbb, 60 százalék körüli anyaországi választói részvétel mellett. Ha Magyarországon még többen mennek el voksolni, a határon túlról érkező szavazatok annál kevesebbet fognak számítani.
 
A politikaelemző intézet a választási csalást sem tartja valószínűnek, mert akár egy mandátum befolyásolásához is százezres nagyságrendben kellene manipulálni a szavazatokkal, de mivel még a kétszázezret sem érte el a külhoni regisztrálók száma, és opciójuk nagyon is megjósolható, egyszerűen nem éri meg utólag manipulálni a voksokat.
 
További részletek és árnyalatok az alábbi linken:

Hirdetés