James Bondokat vár Băsescu

Ha ide is csoportosítanak jelentősebb NATO-erőt, akkor jönnek a kémek. A SRI-t eddig inkább a korrupció, a maffia és a magyarok foglalták le.
Hirdetés

Romániának fel kell készülnie arra, hogy amennyiben a NATO-erők átcsoportosításának „haszonélvezője” lesz, akkor területén a kémek tevékenysége is meg fog élénkülni – jelentette ki Traian Băsescu államfő szerdán a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) székházában, miután részt vett a szolgálat éves mérlegének bemutatásán.

Băsescu úgy vélekedett: a román hírszerzésnek alkalmazkodnia kell a térségben kialakult új helyzethez, tekintettel arra, hogy mind a rakétapajzs már épülő bázisa, mind pedig az esetleg kialakítandó további támaszpontok „vonzóak” lesznek a kémek számára.
 

Bízunk a titkok szolgálóiban

Băsescu szerint a SRI-nek sikerült hatékony szolgálattá válnia, és kilépnie a volt kommunista titkosszolgálat, a hírhedt Securitate árnyékából, miután átadta annak teljes irattárát az átvilágítási intézetnek, és munkáját függetlenítette a politikai befolyástól. 
 
Az államfő megjegyezte, ma már bármely politikus megirigyelheti a SRI-be vetett közbizalmat, amely a felmérések szerint ötven százalék körüli, míg a kormányban az emberek alig harminc, a parlamentben pedig kevesebb mint húsz százaléka bízik Romániában.
 

A bűnözők és a szélsőséges magyarok után kémkedik

George Maior, a SRI igazgatója beszámolt arról, hogy a szolgálat tavaly több mint kilencezer, a nemzetbiztonsági kockázatokra figyelmeztető jelentést küldött a román hatóságoknak. Az igazgató közölte: a korrupció, adócsalás, szervezett bűnözés leleplezése és kémelhárítás mellett a SRI az „etnikai jellegű szélsőséges tevékenységekről” is jelentéseket készített a döntéshozók számára.
 
A 24 éve alapított SRI-ről készült háttéranyagában a Mediafax hírügynökség kitért arra, hogy a hírszerző szolgálattól származó adatok alapján nyilvánította nemkívánatosnak múlt héten a bukaresti táblabíróság az Új Magyar Gárda egy Marosvásárhelyen élő, magyar állampolgárságú tagját, arra hivatkozva, hogy szélsőséges tevékenységet folyatott.
 
A Mediafax háttéranyagából az is kiderül, hogy a SRI a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) számára végzi a legtöbb lehallgatást.
 

A lehallgatás szabályai

A hatályos törvények szerint Romániában csak a SRI-nek van joga a telefonokat lehallgatni, akkor is, ha a bíró nem nemzetbiztonsági kockázat leleplezése, hanem egy bűnvádi eljárás részeként engedélyezi azt. A nagyszabású korrupciós ügyekben illetékes DNA gyakran alapozza bizonyítékait a vádlottak lehallgatására. 
 
A DNA kérésére kiállított bírói engedély alapján azonban ilyen esetekben is a SRI végzi a lehallgatást. 2012-ben 36 ezer lehallgatást végzett a SRI, amelyek közül alig 3400-at „saját használatra” – mutatott rá a Mediafax.
 
A hírügynökség szerint a SRI éves költségvetése egy milliárd lejre tehető.

 

Hirdetés