Márciusi ifjak

Március 15-én nemzeti színű köpenyes szupermen jelent meg Sepsiszentgyörgyön. Az emberek hozzászóltak.
Hirdetés

A MaghiaRomânia szerkesztőségében is felvetették, megnézték és megvitatták annak a sepsiszentgyörgyi tinédzsernek az ügyét, aki a román zászlóval a nyakában fényképeztette le magát a március 15-i magyar ünnep kellős közepén, ami után aztán személyesen neki és a nemzetének szóló „jókívánságokat” kapott más hős fiataloktól, ezúttal magyaroktól. Akiket szintén mindennek elmondtak román nemzedék- és szenvedésbeli társaik.

Stb. stb. stb.

Az első napokban semmilyen jelentőséget nem kívántunk tulajdonítani annak, amit mi egy II. Sabina esetnek tartottunk, vagyis nem nagyon akartunk részt venni egy újabb bolha-elefánt történetben. De nem sokáig tartott a nyugalom…

Miután Dan Tănasă ezt a semmiséget cunamivá változtatta egy pohár vízben, a sajtó egy része és a Facebook pedig megtelt kölcsönös gyűlölettel és lenézéssel, már nem volt választásunk és felülvizsgáltuk a helyzetet. Íme, a MaghiaRomânia-csapat tagjainak első (vállaltan komolytalan) benyomásai:

Reccsman: A MaghiaRomânia-csapatot mélyen meghatotta a sepsiszentgyörgyi román fiatal hősiessége, mint ahogy a magyar fiatalok reakciója is. Mindkét fél gesztusai feltették a koronát a március 15-i ünnepre. Köszönjük és további sok sikert kívánunk nekik a hazáért és nemzetért folytatott harcukban, bármelyik legyen is az.

Ilona-Ibolya Andre: Egy pincében egy orrszarvú áll négykézláb és fát vág. Jön egy krokodil és megkérdi: – Mit csinálsz, te orrszarvú, négykézláb állsz a pincében és fát vágsz? – Te vagy a hülye! – válaszolja az orrszarvú. A tévében hallgattam a Cosminnal kapcsolatos cirkuszt. És ez az ostoba vicc jutott eszembe.

Stanca Lung: Én egy másik változatot ismertem: két tehén ül egy szilvafán és ásványvizet kötöget. Arra repül egy krokodil és azt mondja: „Hello, girls, mi újság?” – „Anyád az ökör”.

Ilyen bátor tett, ilyen zsenge korban

Ilona-Ibolya Andre: Nagy hőstett! Jó messze, háttal, egy árva emberrel sem a közelében, szétnyitja a kabátját egy fénykép kedvéért. És még ha meg is látták volna, akkor sem kötött volna bele senki, legfeljebb néhány hozzá hasonló kölyök. Azt viszont remélem, hogy nem szokik rá a kabát utcán való szétnyitogatására és nem fogja felnőttként is ezt művelni.

Stanca Lung: Egy épeszűnek meg kellene mondania a most feljelentéseket benyújtó szülőknek, hogy már az első fenyegetésekkor lépéseket kellett volna tenniük, törölniük kellett volna a fiúk fényképét, vagy – legalább – a kommentárokat blokkolniuk kellett volna. Ha nem tévedek, 13 év alatti gyermekeknek nem szabad a Facebook-on szerepelniük. Ki engedte meg neki, hogy legyen Facebook-oldala?

Ilona-Ibolya Andre: Szónoki kérdések a kommentelőktől: Miért nem reagált Băsescu? Miért nem foglalt állást Románia parlamentje, amikor egy román gyermeket magyar szélsőségesek fenyegetnek meg halálosan? Miért nem lépnek közbe az állam intézményei? Obamára és Putyinra senki sem gondolt, mert talán nekik is közbe kellene lépniük és meg kellene oldaniuk ezt a kolosszális fontosságú ügyet, amikor egy kölyök nagyfiúnak akart látszani és a kölyöksereg többi része a korának megfelelően reagált: egyesek olcsó fenyegetőzésekkel, mások – azért – bölcs szavakkal.

Rögtön megjelentek az összeesküvés-elméletek is:

Stanca Lung: Nagyon erős az érzésem, hogy valaki MINDENÁRON azt akarta, hogy a románok és a magyarok egymást gyalázzák e fénykép alatt.

Kiwi: Miért gondolom, hogy megrendezett és jelentéktelen:

a. az a fénykép az egyetlen nyilvános a kölyök oldalán

b. senki sem gondolt a gyalázkodó kommentárok blokkolására

c. túlságosan gyorsan tudomást szereztek róla az ügyeletes nacionalisták és kirobbantották a botrányt

d. egy 12 éves kölyöknek nincs keresnivalója a Facebookon és ezekre a fenyegetésekre legalább a szülőknek és a gyermekvédelmiseknek reagálniuk kellett volna.

Mindennapi fenyegetéseink:

Oláh József Botond: Tegyük hozzá, hogy: halálos fenyegetések naponta jelennek meg huligánok között, gyermekek között, pofátlan emberek között, de ezek csak szavak.

Severi Ioan Miu: A MaghiaRomânia-nak is azt kívánták, hogy haljon meg rákban.

Ilona-Ibolya Andre: Lehet, hogy nem tudjátok, de a székelyeknél „divat” halállal, veréssel megfenyegetni valakit és vannak keményen hangzó vicces kifejezések: Hoztál-e lavórt a beleidnek? Anyád szeret gyászruhában járni?

Stanca Lung: A végén még kiderül, hogy valójában valamilyen népi hagyományról van szó és mi nem kapcsoltunk!

A teljes csalódottság sem hiányzott:

Ciprian Murariu: Pontosan ezt éreztem ezekben a napokban, amikor a kezembe került néhány cikk, egyik ínycsiklandóbb a másiknál! Valósággal undor fog el bármilyen zászlótól. Romántól, magyartól, amerikaitól… Úgy érzem, hogy olyan állapotba kerülök, amikor feláll a hátamon a szőr, amikor egy zászlót látok. Már nem egy nemzet jelképét látom a zászlóban, hanem a nacionalista szélsőségesek jelképét!

Egy váratlanul nyugodt és jóindulatú üzenet a román fiú egyik magyar ismerősétől:

Bedőházi Róbert: „(…) De az, amit teszünk, az NEVETSÉGES, nem mulatságos, NEVETSÉGES, úgy viselkedünk, mint holmi idióták, kisgyerekek, akik megharagudtak, mert nem kapták meg a boltból a játékot.

(…) CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK! Ha tényleg annyira intelligensek vagyunk, akkor másképp, sokkal fejlettebb módon (szebben, türelmesebben, barátságosabban) kell beszélnünk, nem úgy, mint most.

(…) Előbb gondoljuk jól végig, mit akarunk leírni, mondani, segít-e az, amit mondunk, írunk, vagy csak rombolunk.

(…) Magyar vagyok, büszke vagyok a magyarságomra! De jól megértem magam a románokkal és Cosmin a barátom.

(…) Van egy álmom. Legyen köztünk béke, harmónia, igazi barátság és jó eredmények… másfajta élet, de nem olyan, mint most. Senki sem tökéletes, csak Isten az. Mi csak próbálkozunk…” (Forrás: Evenimentul zilei)

Végül a Facebook-oldalunkon megjelent kétnyelvű üzenetünk:

„Ochi pentru ochi şi lumea va deveni oarbă” (Mahatma Gandhi). Dacă vreţi asta, luaţi în serios gestul tânărului cu tricolorul şi reacţiile tinerilor înfierbântaţi de ambele etnii.

Dar dacă vreţi o lume mai bună, fără politicieni români şi maghiari care să se îngraşe din manipularea voastră, vă îndemnăm să priviţi cu calm, scepticism şi raţiune acest caz.

Echipa MaghiaRomânia

„A szemet-szemért vakítja meg az egész világot.” (Mahatma Gandhi). Ha így vesszük, akkor kérem, vegyék komolyan mindkét etnikum heves reakcióját a zászlóbotrány okán.

Amennyiben egy szebb világban szeretnének élni, ahol a magyar és román politikusok nem az önök manipulálásából élnek, kérjük, szorgalmazzuk, hogy racionálisan, szkeptikusan és higgadtan álljanak a dolgokhoz.

Hirdetés