Úristen, micsoda nők a magyar irodalomban!

És körül. Például a magyartanári katedrákon és az irodalomórákon. Udvarhely most kezdi felfedezni a nőit.
Hirdetés

Egymással ismerkednek a székelyudvarhelyi nők Nők, akikre büszkék vagyunk című elődadássorozatban — tudósít az uh.ro. Az első előadást Bogdán Ida magyartanárnő tartotta, de nem magáról, hanem az irodalom két nőalakjáról: Zách Klára 14. századi sztoriját Arany János tömörítette balladába a 19. század közepén, Anna Gavalda 1999-es novellájának főszereplője pedig egy független, értelmiségi nő, aki Párizsban keresi az igazit.

„A magyar irodalom Rómeóktól és Júliáktól hemzseg, tele van erős női alakokkal. Kármán József Fannijától kezdve Baradlaynén, Éván, Melindán és Gertrudis-on keresztül a diákjai kedvencéig, az Édes Annáig rengeteg érdekes jellemet felvonultatnak szerzőink” — mondta Bogdán Ida a rendhagyó irodalomórán.
 
Bogdán Ida maga sajnos balladai homályba húzódott, annyit tudunk meg róla, hogy több mint 30 éve tanít, sőt nyugdíjasként még most is. Kétgyermekes özvegy, felkészült és empatikus tanár, nyitott az újra és az emberi lélekre.
 
Ehhez képest Zách Klára ártatlansága kinyírja végül az egész családot, megismerünk egy bosszúállásban erős személyiségű királynét és egy olyan huszadik század végi nőt, akinek helyzetét és döntését már internetes fórumokon kommentelik szét. Mindezt az alábbi linken.

Hirdetés