Most a rendőrök követelik Ráduly fejét

Személy elleni érvelés, kettős mérce, törvény és becsület. Csíkban gyülekeznek a viharfelhők.
Hirdetés
Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester lemondását követelik a helyi rendőrök, miután néhány napja még ő követelte a megyei rendőrfőkapitány távozását. Ráduly hétfőn indította el a csörtét: rendkívüli sajtótájékoztatón kérte a megyei rendőrparancsnok tisztségéből való eltávolítását. A csíkszeredai polgármester annak nyomán lendült támadásba, hogy szombaton
 

két rendőr tragikus balesetet okozott a városban.

A két rendőr mellett egy vétlen gyalogos is életét vesztette, egy harmadik hatósági alkalmazott pedig megsérült. A vasútállomás közelében bekövetkezett tragédia szemtanúinak beszámolója szerint egy BMW típusú gépkocsi a túlzott sebesség miatt megcsúszott, áttért a szembejövő sávra, felhajtott a járdára, ahol elgázolt egy 53 éves szentegyházi nőt. A jármű ezt követően nekicsapódott egy villanyoszlopnak.
 
A szerencsétlenségben elhunyt az autó 35 éves sofőrje és a mellette ülő 38 éves személy, valamint az elgázolt gyalogos.
 
Tánczos Barna szenátor hétfőn Rádulyhoz hasonlóan beadványban kérte a rendőrfőnök lemondását, ha pedig ezt mégsem tenné meg, akkor Tánczos Barna maga fogja kérni Radu Sandu Moldovan menesztését. 
 
A megyei rendőr-főkapitányság vezetőjét és sajtószóvivőjét a Székelyhonnak többszöri próbálkozás után sem sikerült elérni. A rendőrség sajtóosztálya mindössze egy rövid közleményt bocsájtott ki, amiből kiderült, hogy a a parancsnok kiadta az utasítást egy belső vizsgálat elvégzésére a csíkszeredai rendőrkapitányságon annak érdekében, hogy a történtek minden részletére fény derüljön.
 

A rendőrök hárítottak, majd kontráztak

A Rendőrök Országos Testületének Hargita Megyei Területi Tanácsa és két területi szakszervezete közleményben reagált a történtekre. A teljes közlemény itt olvasható.
 
Ebben azt írják, Ráduly Róbert Kálmán sajtónyilatkozata „képmutatással kezdődik, képtelenségekkel folytatódik, és hazugsággal zárul”.
 
Szerintük, a nehéz időket élő családok szenvedését imázsépítésre kihasználni égbekiáltó vétség. „Nekünk mindhárom áldozat olyan veszteséget jelent, amelyhez csak kegyeletteljesen állhatunk hozzá”.
 
A Mediafax szerint Moldovan Ráduly 2004-es predeal-i balesetével vágott vissza, amikor azt kérte: „áskáljunk még kicsit az elmúlt húsz évben, mert voltak még balesetek”. A polgármester 2004 októbetében gázolt el a gyalogátkelőhelyen egy bukaresti nőt, aki medencecsonttörést, jobb válltörést és számos más sérülést szenvedett.
 
Ráduly akkor tagadott: a baleset szerinte nem a gyalogátkelőhelyen történt, a hirtelen felbukkanó nő át akart rohanni az úttesten, és a képviselő nem tudta kikerülni az ütközést, merthogy szemből is jött egy gépkocsi.
 
A közlemény zárásaként felhívják a városvezető figyelmét, hogy sem hatásköre, sem erkölcsi megalapozottsága nincs annak, hogy bárkit is lemondásra szólítson fel. Ezért a rendőrök, mint Csíkszereda polgárai, nyilvánosan arra szólítják fel Ráduly Róbert Kálmánt, hogy vállalja a nyilatkozatokkal elkövetett hibákat, és becsületbeli okokból mondjon le ő.

Ráduly felállt és újra támadott

„Remélem, hogy erre a jelzőkkel nehezen minősíthető, minden bizonnyal rendőrparancsnoki utasításra született válaszra a parlamenti képviselőink, szenátoraink és minisztereink reagálni fognak. Innen tovább a szombati tragédia már nemcsak a Radu Sandu Moldovan, hanem az egész román rendőrség szégyene. Őszintén sajnálom, hogy a Hargita megyei állomány ebbe belekeveredett” – reagált Ráduly a közleményre.
 

Hirdetés