Moldova akkor lesz az EU tagja, amikor Románia tölti be az EU elnöki tisztségét

A moldovaiak szabadon közlekedhetnek az EU-ban. Remek. Bónuszként Románia elintézi a tagságot is.
Hirdetés

A moldovaiakkal szembeni európai vízumkényszer feloldására vonatkozó döntési folyamat lezárult. Az EU-országok Európai Tanácsban összegyűlt közlekedésügyi miniszterei pénteken, március 14-én a beleegyezésüket adták ehhez.
A döntés a Schengen-övezeten belüli, rövid időtartamú (6 hónap alatt legfeljebb 90 napos) utazások esetében megszünteti a Moldova Köztársaság biometrikus útlevelekkel rendelkező polgáraival szembeni vízumkényszert. Miután az EU Tanács és az Európai Parlament elnökeinek szintjén lezárul a döntés elfogadási folyamata, a dokumentum az EU Hivatalos Közlönyében jelenik meg. A Chişinău-i Külügyminisztérium egyik közleménye szerint, a döntés 20 nappal a közzététele után lép hatályba. Natalia Gherman moldovai külügyminiszter biztos abban, hogy 2014. május 25-e lesz a hatályba lépés dátuma.
Az esemény K Chişinăuban érte Pontát
Victor Ponta kormányfő, aki útban Tbiliszi (Grúzia) felé megállt Chişinăuban is, kijelentette, a moldovai állampolgárok májustól szabadon közlekedhetnek az európai térségben. Biztosítékokat adott arra, hogy Románia továbbra is támogatni fogja Moldova Köztársaság európai pályáját és továbbra is Moldova európai integrációjának legnagyobb és legőszintébb híve marad. „Románia, az ukrajnai válság közepette, mélységesen érdekelt Moldova stabilitásában és területi integritásában”, mondta Románia miniszterelnöke. Megjegyezte, ezt a megállót azért iktatta be programjába, hogy a moldovai kormányfővel együtt elemezzék a kétoldalú tervek állását, de az ukrajnai helyzetet is. Ezzel kapcsolatosan Ponta kihangsúlyozta, hogy Románia nem fog a saját szakállára cselekedni. „Románia, az EU és a NATO tagjaként, tökéletesen összehangolt kapcsolatban áll az európai partnerekkel. Minden erőfeszítésünk Moldova Köztársaság felé irányul, de Ukrajna európai pályáját is támogatjuk”, említette a román kormányfő.
Arra a kérdésre, hogy Románia miként fog reagálni, ha bármi veszélyeztetni fogja Moldova Köztársaság biztonságát, a román kormányfő azt válaszolta, hogy „nincsenek ilyenfajta veszélyek” és – diplomatikusan – nem akar ilyenfajta kérdésekre válaszolni. Ugyanakkor elmondta, Románia és Moldova hasonló álláspontra fog helyezkedni, többek között bizonyos válságok megoldását illetően is, mint amilyen az ukrajnai.
Iurie Leancă: „Lehetnek veszélyes forgatókönyvek”
Iurie Leancă elmondta, hogy lehetnek „veszélyes forgatókönyvek”, de reméli, „a ráció győzni fog és senki sem akar majd létrehozni egy újabb feszültségforrást”. „Mivel még nem vagyunk az EU tagjai, figyelmesen nyomon fogjuk követni mindazt, ami a Dnyesztertől balra történik. Folytatjuk a tiraszpoliak bevonásának politikáját, hogy elkerüljük bizonyos egyoldalú döntések meghozását és bizonyos feszültségek és provokációk kialakulását. Ugyanez az érdekünk a déli részen (a gagauz autonómia) is, hogy ne engedjük meg a helyzet feszültté válását”. Iurie Leancă elmondta, hogy hétfőn megbeszélése lesz az ukrán vezetőkkel, szoros kommunikációt tartva fenn az Európai Unióval, az amerikai kormánnyal, de a moszkvai hivatalosságokkal is.
A moldovai polgárokra vonatkozó vízumliberalizálásról szóló viták kontextusában Iurie Leancă köszönetet mondott a román hatóságoknak a segítségért. „Bukarest, a miniszterelnök, Titus Corlăţean miniszter, Traian Băsescu elnök nagyon nagy segítséget nyújtottak, hogy elérjük ezt a célt. Továbbra is számítunk erre a támogatásra, hogy eljussunk oda, ahova szeretnénk – először a jelölt országi státuszhoz és – ahogy arról megállapodtunk – amikor Románia fogja betölteni az Európai Unió Tanácsa elnöki tisztséget, akkor Moldova esetleg az EU-tagországává válhat. Íme, van egy közös nemzeti terv is!”, szögezte le Iurie Leancă román kollégájához szólva.
 

Hirdetés