Duşa: minden városban legyen 1918. december 1. utca

Minden városban kötelezővé tenné Mircea Duşa Hargita megyei szociáldemokrata párti képviselő, védelmi miniszter az 1918. december 1. utcát. Lássuk, a honatyák többsége is így gondolja-e.
Hirdetés

Minden romániai városban kötelező módon lesz 1918. december 1-ről elnevezett főutca, ha a parlament elfogadja Mircea Duşa Hargita megyei szociáldemokrata párti (PSD) képviselő, védelmi miniszter törvényjavaslatát.

A kezdeményezést a napokban kedvezően véleményezte a szenátus közigazgatási bizottsága. Nem ez egyébként az első hasonló kezdeményezése a székelyföldi román politikusnak, 2011-ben már megpróbálkozott az utcanévadás centralizálásával.

A szenátus akkor el is fogadta törvénytervezetét, hogy a megyei és helyi önkormányzatok csak egy tárcaközi kormányzati bizottság jóváhagyása után változtathatják meg román történelmi, politikai vagy kulturális személyiségekről, eseményekről elnevezett utcák, terek, iskolák és egyéb létesítmények nevét, ha az új elnevezés nem román jellegű. Akkor el is mondta, hogy azért kezdeményezte a jogszabályt, mert felháborodott, hogy a székelyföldi városokban magyar neveket adnak az utcáknak. Kezdeményezése azonban az alsóházban megbukott.

Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki képviselője a Krónika megkeresésére aberrációnak nevezte Duşa újabb tervezetét.

Hirdetés