Mindenki bírálja a vásárhelyi rendbontókat

Nem incidensek, hanem egyetlen dulakodás tarkította a székely szabadság napján a Marosvásárhelyi felvonulást – mondott ellen a szárnyra kapott híreknek a csendőrség szóvivője. Amúgy mindenki elhatárolódott a randalírozóktól.
Hirdetés

Elhatárolódnak a megemlékezést követő felvonuláson randalírozóktól a hétfői marosvásárhelyi demonstráció szervezői. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke közölte, nem örült az EU-zászlót is égető HVIM-aktivisták megjelenésének, akik szerinte hívatlanul kapcsolódtak rá a megemlékezésre. Sajnálatosnak nevezte, hogy a főtér felé tartó tömegből valakik meggyújtották az Európai Unió zászlóját.

Ezzel szemben Tóth Bálint, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi szóvivője a Krónikának kedden úgy nyilatkozott, az igazi gondot a szervezők „tehetetlensége és flegmatikus viselkedése” jelentette. Elismerte, egy adott pillanatban a százfős, többnyire székelyföldi fiatalokból álló csoport néhány tagja összetűzésbe került a csendőrökkel.

Ellentmondó hatóságok

Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség igazgatója a szervezők és a rendbontók felelősségre vonását szorgalmazza. Szerinte Izsák Balázs és az SZNT azért felel a történtekért, mert a tiltás ellenére is arra bíztatta a résztvevőket, hogy a Postarétről menjenek be a főtérre.

Daniel Manea, a csendőrség szóvivője azonban cáfolta Bretfelean szavait. A Krónikának nyilatkozva elmondta, hogy nem incidensek, hanem egyetlen dulakodás tarkította a hétfői rendezvényt.

A székely szabadság napja kapcsán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden leszögezte, visszautasít mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, és hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy magyarországiak tiltakozzanak erdélyi megmozdulásokon.

A prefektus tiltaná az „efféle rendezvényeket”

Corneliu Grosu Maros megyei prefektus kedden úgy nyilatkozott, Marosvásárhelynek nem hiányoznak az olyan távolról érkezett egyének, akik ordibálva vonulnak végig a városon és zaklatják annak lakóit. „A hatóságoknak meg kell teremteniük azokat a törvényes kereteket, amelyek a jövőben betiltják az efféle rendezvényeket” – szögezte le Grosu.

Mint fogalmazott, törvényben kellene tiltani, hogy a román állam egységét sértő megmozdulásokat szervezzenek az országban. Jelenleg ugyanis nincs erre vonatkozó jogszabály.

 

Hirdetés