Florea betiltja Marosvásárhelyen a felvonulást

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere szégyellné magát azoknak a magyaroknak a helyében, akik részt vettek a Székely Szabadság Napján.
Hirdetés

Bepipult Marosvásárhely polgármestere: egy szerdai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a jövőben nem fog engedélyezni semmilyen felvonulást a városban. Véleménye szerint nem válhatnak a szélsőségesek küzdőterévé Marosvásárhely utcái. Hozzátette: szégyellné magát azoknak a magyaroknak a helyében, akik részt vettek a megmozduláson.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Székely Szabadság Napja után a Nouă Dreaptă (Új Jobboldal) és a Vatra Româneasca Egyesület is kérvényt nyújtott be egy autonómiaellenes felvonulásra, de ezeket nem hagyta jóvá. Ehelyett csak egy-egy megemlékezést engedélyezett a két szervezetnek március 16-án és 27-én.
 
Dorin Florea nehezményezte, hogy az autonómiatüntetésen részt vett Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy polgármestere, illetve Hargita és Kovászna megye elöljárói is, holott ő sohasem ment a két városba, hogy „zaklassa az ott élőket”.
 
Bár előzőleg úgy tűnt, hogy a március 10-i Székely Szabadság Napja rányomja bélyegét a március 15-i megemlékezésekre is, Marosvásárhely polgármestere elmondta, hogy engedélyezi az RMDSZ hagyományos huszárfelvonulását ezen a napon. Kifejtette: „A törvény tiltja, hogy lóháton közlekedjenek a városban, de megegyeztünk, hogy a huszároknak lezáratjuk a régi szerpentint, így azon az útszakaszon és az emlékmű környékén bemutatót tarthatnak”.
 
 

Hirdetés