Nem sértett alkotmányt Ponta

Az elmúlt időszak kormányválságának és a harmadik Ponta-kormány megalakulásának utolsó fejezetét zárja le az alkotmánybíróság döntése, mely elutasította az ellenzék óvását.
Hirdetés

Az alkotmánybíróság döntése elhárította azokat az alkotmányossági aggályokat, amelyeket Traian Băsescu államfő és a hozzá közel álló ellenzéki politikusok hangoztattak az RMDSZ részvételével alakult, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette új kormánnyal kapcsolatban.

 
Az alkotmánybíróság „mint elfogadhatatlant” utasította el a PDL és Népi Mozgalom Párt törvényhozói által aláírt beadványt, határozatát azonban csak később fogja megindokolni. Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke már az ülés előtt kijelentette, hogy a hivatalba lépett új miniszterek legitimitásához nem fér kétség. Megjegyezte: konszolidált demokráciákban nem fordulhat elő ilyen helyzet, a maga részéről nem talált hasonló precedenst más uniós tagállamban.
 
A panaszosok alkotmányellenesnek tartják, hogy Ponta nem kért parlamenti megerősítést az új kormány programjára, amely szerintük megváltozott azáltal, hogy Ponta politikai megállapodást kötött az RMDSZ-szel.
 
Băsescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon az USL kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Hirdetés