Lesz új kormányprogram, van új kormány

Bár már azt hihettük, szombatig nem lesz új kormánya Romániának, Băsescu ma délután hirtelen meggondolta magát,és hivatalba iktatta az új minisztereket. Ponta megígérte, hogy lesz új kormányprogram.
Hirdetés
Még kora délután úgy tűnt, hogy még legalább szombatig ügyvivő kormány irányítja az országot – mivel sem az államfő, sem az új kormánykoalíció nem engedett a kabinet programjáról szóló vitában –, néhány órával később már arról adtak tudósítást a hírügynökségek, hogy Băsescu beiktatta hivatalába az új kormányt.
 
Hogy mi történhetett néhány óra leforgása alatt? A hivatalos közlések szerint Traian Băsescu találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel, aki megígérte, hogy teljesíti az államfő előzetes feltételeit, és új kormányprogramot fogadtat el, amelyért felelősséget vállal a parlamentben.
 
Az új kormány tagjai kora este le is tették az esküt, amelynek ceremóniáján Băsescu régi szövetségesnek nevezte a Kelemen Hunor vezette RMDSZ-t. Igaz, kedden este még „magyar vonalon” próbálta támadni az új kormányt, és a miniszterek kinevezésének feltételéül azt szabta, hogy a kabinet iktassa be a kormányprogramba azokat a magyar célkitűzéseket, amelyeket külön megállapodásban rögzítettek.
 
A délelőtt folyamán Băsescu kinevezte Gabriel Opreát a Radu Stroe januári lemondása óta betöltetlen belügyminiszteri tisztségbe, amire azért volt sürgősen szükség, mivel legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén, és március 8-án letelik a negyvenöt nap Stroe lemondása óta.
 
Az alkotmánybíróság ettől függetlenül dönteni fog az ellenzék beadványáról, de annak kimeneteléről sokat elárul az, ahogy Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke fogalmazott: a kormányok megdöntése nem az alkotmánybíróság, hanem a parlament feladata.

    

Hirdetés