Băsescu: magyar ügyeket a kormányprogramba!

Traian Băsescu államfő nem nevezi ki az új kormány tagjait, csak akkor, ha a kormányprogramba bekerülnek a magyar igények is. Ennek azonban nem feltétlenül kell örülnünk.
Hirdetés

 

Csak akkor hajlandó aláírni Traian Băsescu államfő a harmadik Ponta-kormány minisztereinek kinevezését, ha a kormányprogramba hivatalosan bekerülnek az RMDSZ kormányra lépésének feltételeként vállalt célkitűzések, amelyeket külön megállapodásokban rögzítettek. Ezt maga az államfő jelentette be kedden este, azt követően, hogy a parlament nagy többséggel, 346 szavazattal 191 ellenében bizalmat szavazott Victor Ponta harmadik kormányának, amelyben a magyar szervezet is részt vesz.

„(A programban) szerepelnie kell a székely zászlóra vonatkozó kötelezettségnek, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre vonatkozó kötelezettségnek is. Ha az előző kormány, a Szociálliberális Unió programja maradna hatályban, az nem felelne meg a valóságnak” – mondta az államfő.

Băsescu azt is leszögezte: akkor nevezi ki a kormány tagjait, ha a kabinet a lehető leghamarabb, felelősségvállalással a parlament elé terjeszti az új programot. A felelősségvállalás intézménye azt jelenti, hogy a parlamenti vita elmarad, de az ellenzéknek jogában áll soron kívül bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen. Ha az indítványt a többség megszavazza, a kormány megbukik, ha viszont az indítványt leszavazzák, a felelősségvállalással beterjesztett tervezet elfogadottnak minősül.

Victor Ponta miniszterelnök már korábban közölte, hogy a kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyett az RMDSZ-t soraiba fogadó új kormány programja azonos lesz az USL 2012-ben elfogadott programjával. A koalíció három másik tagja – a Szociáldemokrata Párt, az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért és a Konzervatív Párt – ugyanakkor külön megállapodást írt alá az RMDSZ-szel, amelyben a szövetség kormányra lépése fejében vállalják az általa meghatározott célok teljesítését. A megállapodásban szerepel többek között az, hogy az önkormányzatok szabadon használhatják jelképeiket, de az is, hogy a kormány intézkedéseket tesz a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar karainak létrehozása érdekében.

Băsescu most azt akarja, hogy ezek konkrétan kerüljenek bele a kormányprogramba, és a kormány vállaljon értük felelősséget a parlamentben. Az államfő amúgy egy vasárnapi és egy hétfői televíziós interjúban is elfogadhatatlannak nevezte azon magyar követeléseket, hogy a kisebbségek számára biztosítsák az anyanyelvhasználat jogát az egészségügyi intézményekben, mint ahogy a kisebbségi jelképek nyilvános használatát is.

Victor Ponta úgy nyilatkozott: az RMDSZ-szel kötött megállapodásban nem szerepel „egy magyar nyelvű egyetem létrehozása Marosvásárhelyen”, sem konkrétan a székely zászló használatának engedélyezése.

Mint ismeretes, 2012 áprilisában a Ponta vezette USL azért buktatta meg bizalmatlansági indítvánnyal az RMDSZ-t soraiban tudó Ungureanu-kabinetet, mert az intézkedéseket hozott a MOGYE magyar karainak létrehozása érdekében.

 

Hirdetés