Erdélyi magyar színtársulatok a legjobbak között

A Román Színházi Szövetség zsűrije kedden jelentette be, kiket jelöl UNITER-díjra. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház öt kategóriában is esélyes. A legjobb rendezésért járó díjat a kolozsvári születésű Balázs Zoltán kaphatja.
Hirdetés

A román színházi szakma legrangosabb éves ünnepségének idén (is) több magyar díjazottja is lehet. A Román Színházi Szövetség (UNITER) zsűrije a legjobb előadásért járó díjára javasolta a Balázs Zoltán által rendezett Mester és Margaritát, amely a Nagyszebeni Radu Stanca Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójaként jött létre.

Az előző évek hagyományainak megfelelően a tavalyi előadások alapján minden kategóriában három előadást vagy alkotót jelölt díjazásra a zsűri, közülük egy kapja meg április végén Marosvásárhelyen az elismerést.
 
Az említett koprodukción kívül a Bocsárdi László által rendezett Hamletet – amelyet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vitt színre – és a Silviu Purcărete román rendező által színpadra állított Viktor, avagy a gyermekuralom című előadást jelölték elismerésre. A Roger Vitrac drámája alapján készült produkciót a román rendező a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatával vitte színre.
 
Balázs Zoltánt egy harmadik, a legjobb díszlettervezőnek járó díjra is javasolták Velica Panduruval együtt a Mester és Margaritáért. Ebben a kategóriában Bartha Józsefet, a sepsiszentgyörgyi Hamlet díszlettervezőjét és a román Dragoș Buhagiart, a kolozsvári román színházban Eugen Ionesco Micsoda hallatlan képtelenség! című drámája alapján készült előadás díszlettervezőjét is díjra jelölték.
 
A legjobb férfi főszereplőnek járó díj kategóriában a sepsiszentgyörgyi Mátray László Hamlet-alakítását javasolták kitüntetésre. A Kolozsvári Állami Magyar Színháztól Bogdán Zsolt és Albert Csilla került az első három közé a legjobb férfi és női mellékszereplő kategóriában. Mindkettőjüket a Viktor, avagy a gyermekuralom című előadásban nyújtott alakításukért jelölték díjra. Szintén a legjobb férfi mellékszereplő díjára esélyes Pálffy Tibor, a sepsiszentgyörgyi színház Hamlet-előadásában nyújtott alakításáért.

Hirdetés