Băsescu: szekéren nem csináljuk, mert ráz

Băsescu szerint a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot nem viheti tovább az új koalíció. Ráadásul már az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán kinevezi-e az új minisztereket.
Hirdetés
Az államfő szerint azért nem vihetik tovább a kormányprogramot, mert a dokumentum több helyen hivatkozik az időközben felbomlott USL-re, arról nem is beszélve, hogy a kabinetbe azóta új politikai alakulatok is beléptek. Băsescu úgy vélekedett: csak a parlament törvényesítheti a kormány megváltozott politikai összetételét és új célkitűzéseit, ezért felkérte a kormányfőt, hogy a parlament előtt vállaljon felelősséget az új kormánykoalíció programjáért.
 
Ponta kedden a parlament plénuma előtt bejelentette: az USL beiktatáskor megszavazott kormányprogramját kívánja folytatni, amelyet az új kormánykoalíció valamennyi pártja, beleértve az újonnan csatlakozott RMDSZ-t is, magáénak tekint. A tegnap aláírt politikai megállapodás az RMDSZ honlapján román és magyar nyelven is elérhető. 
 
Ponta a parlament két házának együttes ülésén a kormány szerkezetének alakításához és az új miniszterek beiktatásához kérte a törvényhozás támogatását.
 
A miniszterelnök ezáltal elutasította Băsescu felkérését, így a kialakult helyzetben kérdésessé vált, hogy az államfő kinevezi-e az új minisztereket.
 
A jobboldali államfő már vasárnap jelezte, hogy alkotmánybírósághoz fordul, ha a szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök vezette kormány beemeli programjába az RMDSZ célkitűzéseit, mert szerinte ilyesmire sem a választóktól, sem a parlamenttől nem kapott felhatalmazást. Băsescu túlzónak nevezte az RMDSZ igényeit, ezek között

a kórházi anyanyelvhasználatot.

Vagyis, hogy az RMDSZ „ne kérje az egészségügyben a magyar nyelvű szólás-szólítás” használati jogát. „Nehogy az RMDSZ ilyesmit merészeljen kérni (…) mert minden román állampolgárnak, etnikumától függetlenül ismernie kell az állam nyelvét” – így az államfő.

Hirdetés