Jönnek az oroszok?

Sőt, már a spájzban vannak. Brüsszelben összehívták az EU-s külügyminisztereket az ukrajnai rendkívüli helyzet miatt — közölték szombaton diplomaták az unió székhelyén.
Hirdetés
Előzőleg a orosz parlament felsőháza jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kérelmét, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.
 
Az uniós válságtanácskozás a tervek szerint hétfőn 13 órakor kezdődik.
 
Előzőleg – még azelőtt, hogy Putyin előterjesztette volna a fegyveres erő alkalmazására vonatkozó kérelmét – Brüsszelben közzétették José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének Berlinben elhangzott beszédét, amelyben az uniós intézmény vezetője megdöbbenésének adott hangot az ukrán szuverenitás – akkor még csak állítólagos – megsértéséről szóló hírek miatt. 
 
„Ezek olyan események, amelyeket elképzelhetetlennek véltünk a XXI. században az európai kontinensen. A krími kihívást

Ukrajna egységének és szuverenitásának tiszteletben tartása

mellett kell megválaszolni” – mondta Barroso, és reményének adott hangot, hogy a nemzetközi közösség fellép ezen elvek védelmében, és garantálni tudja a regionális, illetve nemzetközi békét.
 
Barroso szerint Európában az elmúlt hatvan évben megtanulták, hogy a sokféleségre nem az elkülönülés és az elkülönítés a válasz.
 
Becslések szerint 6-28 ezer orosz katona tartózkodhat a Krím-félszigeten, akiknek haladéktalan kivonását kérte az ideiglenes ukrán miniszterelnök, Arszenij Jaceniuk Putyin elnöktől.
 
Fotó: REUTERS/Baz Ratner

Hirdetés