Léda-ház lett az Ady-központból

Lédára cseréli Adyt az RMDSZ, azaz a költőről elnevezett központról lemondanak szerelme házának javára. Az ügy már 12 éve kavar botrányokat.
Hirdetés

Elcseréli a hírhedt nagyváradi Ady-központot az RMDSZ Bihar megyei vezetői által irányított Mecénás Alapítvány a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Léda-házra, hogy felépülhessen a megyeszékhely uniós támogatásból tervezett élményfürdője a városi strand melletti telken.

Az erre vonatkozó határozattervezetet csütörtöki rendkívüli ülésén egyöntetűen szavazta meg a képviselő-testület, így hamarosan aláírhatják a szerződést is – számolt be a Krónika országos magyar napilap.

Demeter Szilárd, Tőkés László irodavezetője szerint továbbra mindig kérdés, hogy hova tűnt el a magyarországi adófizetők pénzéből kapott támogatás.

Szabó Ödön viszont azt állítja, hogy a támogatási szerződés alapja Ady Endre kultuszának ápolása volt, az építményekkel kapcsolatban pedig nem volt semmilyen korlátozó kitétel. A Léda-ház, mint ismert, épp a költő múzsájának, Brüll Adélnak volt az otthona, így nem pusztán anyagi, hanem szellemi értéke is van, így a parlamenti képviselő szerint jó helyszíne lesz majd az oda tervezett közösségi, kulturális tevékenységeknek.

A Mecénás Alapítvány egyébként a 283 ezer euróra becsült ingatlan tulajdonjogát is megkapja. Az Ady-központot a polgármesteri hivatal által felkért szakemberek 300 ezer euróra értékelték, és a határozat alapján a különbözet kompenzálja majd a „mecénások” által a város felé felhalmozott mintegy 29 ezer eurós adóhátralék egy részét.

 

Hirdetés