Milyen feltételekhez köti az RMDSZ a kormányzati részvételt

És akkor soroljuk. Az RMDSZ a következő feltételek mellett tudja vállalni a kormányzásban való részvételt...
Hirdetés

Az RMDSZ egyik vezetője azt mondja, az RMDSZ esetleges bevonása a kormányba csak a magyar jelképek tiszteletben tartása esetén lehetséges.
A Kovászna megyei RMDSZ elnöke, Tamás Sándor azt mondja, a Szövetség nem folytat tárgyalásokat a kormányzati szerepvállalásról, de előfeltételekhez, köztük a jelképek ügyéhez kötné az esetleges tárgyalásokat, azt állítva, hogy az RMDSZ-t nem lehet sporttermekkel és utakkal „megvásárolni”.
A Kovászna megyei RMDSZ elnökét, Tamás Sándort az újságírók hétfőn Victor Ponta kormányfőnek arról a kijelentéséről kérdezték, mely szerint számára fontos, hogy az RMDSZ-szel szemben is állja a szavát, arra emlékeztetve, hogy 2012-ben meghívta a kormányba a magyar kisebbséget, tudósít a Mediafax.
„Van egy ilyen értelmű aláírt megállapodás, csakhogy Voiculescu úr és Antonescu úr akkor ellenezték. Maga az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor mondta akkor, hogy a román politika rákos daganata akadályozta meg az RMDSZ kormányzati részvételét”, mondta Tamás.
Megjegyezte, hogy az RMDSZ bármikor kisegítheti a nagy romániai pártokat, a politikai élet stabilizálása érdekében, de nincsenek ezzel kapcsolatos tárgyalások.
A kovásznai RMDSZ elnöke azt mondta, az esetleges tárgyalások megkezdésének előfeltételei vannak.
„De a tárgyalások megkezdésének előzetes feltételei is lennének, nevezetesen a helyi és megyei zászlókkal, valamint a nemzeti jelképekkel kapcsolatos helyzet feszültségmentesítése. Nekünk nem kell öt újabb sportterem, bennünket senki sem «vásárolhat meg politikailag» 100 kilométernyi úttal, minket az elvek érdekelnek, konkrétabban a helyi, megyei és nemzeti jelképek használatának lehetősége. E kérdések megoldása az esetleges tárgyalások megkezdésének egyik előfeltétele lehetne”, mondta Tamás, aki megerősítette, hogy nincsenek tárgyalások az RMDSZ kormányzati részvételéről, amennyiben az USL felbomlana.
Tamás ugyanakkor méltányolta, hogy Ponta kormányfő „megértette”, a társadalmi békéhez fontos, hogy egy kisebbség jelen legyen a politikai struktúrákban.
„Mi 20 éve mondjuk ezt és örvendek, hogy Ponta úr is pontosan megértette a helyzetet. Az RMDSZ nem politikai párt, hanem az egyik romániai etnikai közösséget képviselő szervezet. Mindig azt mondtuk, hogy az RMDSZ-t másképp kell kezelni, mint egy politikai pártot és örvendek, hogy Ponta úr nemcsak megértette ezt, de az utóbbi két évben valóban voltak helyes, pozitív gesztusai is a magyar közösség irányába. És itt Ponta úrra utalok, nem a kormány területi képviselőire, akik az utóbbi két évben 54 közigazgatási pert akasztottak a nyakunkba a nemzeti jelképek, a helyi és megyei zászlók, vagy a kétnyelvűség miatt”, hangsúlyozta ki a kovásznai RMDSZ elnöke, aki egyben a megyei tanács elnöke is.
A PSD vezetője, Victor Ponta kormányfő kijelentette, a Szociáldemokrata Szövetség törékeny többséggel rendelkezik, ami lehetővé teszi számára a kormányzást az USL felbomlása esetén, de számára fontos, hogy az RMDSZ-szel szemben is állja a szavát, arra emlékeztetve, hogy 2012-ben meghívta a kormányba a magyar kisebbséget.
Megjegyezte, nem okoz számára gondot, hogy újra bírálni fogják az RMDSZ kormányzati meghívása miatt, ahogy az a 2012-es parlamenti választás után történt.
„Hisz az USD rendelkezik a kormányzáshoz szükséges, rendkívül törékeny többséggel. Nem tudom, szükség lesz-e egy szélesebb körű többségre vagy sem, a kisebbségek frakciójával együtt. Nem rejtettem véka alá és ezért rendkívül kemény bírálatokat kaptam, hogy 2012 novemberében, Antonescuval együtt aláírtunk egy megállapodást, amivel bevontuk volna az RMDSZ-t a kormányba és ezt nem tagadtam meg, még a bírálatok ellenére sem. Az RMDSZ végül mégsem lett tagja a kormánynak, mert a PNL és a PC ellenezte, de én megkaptam az ezzel járó bírálatokat az RMDSZ miatt és nem okoz semmilyen gondot, hogy másodjára is megkapjam. Számomra nagyon fontos, hogy álljam a szavam egy általam aláírt papírral és egy megtett ígéretemmel kapcsolatosan”, mondta Ponta az Antena 3-ban.
Ponta megjegyezte, hogy nem tagadta meg az akkor az RMDSZ-szel aláírt papírt, mely szerint a magyar kisebbséget bevonták volna a kormányba, továbbá a társadalmi béke érdekében rendkívül fontos, hogy egy kisebbség jelen legyen a politikai struktúrákban, elkerülve a radikalizálódását.
Victor Ponta kormányfőtől hétfőn azt kérdezték, kezdeményezett-e a Parlamentben együttműködési megbeszéléseket az RMDSZ-szel, amennyiben a PNL kivonul a kormányból. A kormányfő kiemelte, hogy van mandátuma tárgyalásokat kezdeményezni egy USD-s kormányt támogató többség kialakításáról, de továbbra is érvényes a PNL felé kinyújtott kéz.
„Persze, kezdeményezni fogok – és erre van mandátumom – megbeszéléseket egy kormányt támogató többség létrehozása érdekében”, mondta Ponta.
 

Hirdetés