Betiltják a mentolos cigarettát az EU-ban

2020-tól nem lesz mentolos cigaretta az Európai Unióban, és minden csomag dohánytermék felületének 65 százalékán képes egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni.
Hirdetés

Óvja a fiatalokat a dohányzástól az Európai Unió. Az EP-ben szerdán elfogadott dohánytermék-irányelv szerint az elsődleges cél annak megakadályozása, hogy a 18 éven aluli korosztály rászokjon a cigarettázásra. Ennek érdekében betiltják a jellegzetes ízt adó, és ezáltal a cigarettát vagy a sodrásra szánt dohányt a fiatalok számára vonzóbbá tevő ízesítéseket. E kitétel áldozata a mentol, az effajta ízesítésű termékek 2020-tól „feketelistára” kerülnek, a vizipipadohányt ugyanakkor nem érinti ez a szabályozás. A jogszabály értelmében minden cigarettacsomag felületének 65 százalékán képes egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni, az e-cigarettát pedig a gyógyszerekre vonatkozó törvények szerint kell forgalmazni.

„Többéves, a dohánygyártók és képviselőik intenzív lobbizása által kísért munka végére került végre pont” – mondta a témáért felelős angol szocialista képviselő, Linda McAvan. A jogszabályt várhatóan március 14-én hagyja jóvá a Miniszterek Tanácsa.

Hirdetés