Timosenko a tüntetőkhöz: ti vagytok a legjobb dolog Ukrajnában

Reggel még börtönben volt, estére már több ezer tüntető előtt mondott lelkesítő beszédet a szombaton szabadon engedett Julija Timosenko volt ukrán kormányfő.
Hirdetés
Elmondta: biztos abban, hogy hazája a közeljövőben csatlakozik az Európai Unióhoz, ami szavai szerint mindent megváltoztat majd. Hősöknek nevezte a tüntetőket, és Janukovics felelősségre vonására szólított fel. Az ukrán ellenzék aznap szabadon engedett vezéralakja kerekes székben ülve szólt a Janukovics hatalomból való távozását követelő több tízezres tömeghez.
 
„Hősök vagytok, ti vagytok a legjobb dolog Ukrajnában” – mondta felfokozott hangvételű felszólalásában. A tüntetőket arra buzdította, hogy maradjanak a téren, és tartsanak ki a végsőkig.  
A politikus arra szólította fel a népet, hogy Viktor Janukovics elnököt és a környezetéhez tartozó embereket „hozzák a Majdanra”. Leszögezte, hogy a nép nem bocsátja meg a vérontást, és a felelősök a „legkegyetlenebb” büntetésben részesülnek majd.
 
„Évszázados szégyen lenne, ha megbocsátanánk nekik” – hangoztatta Timosenko. Az ellenzéki politikus kijelentette: garantálja, hogy mindent tudni fog a kulisszák mögött folyó politikáról. „Kezeskedem azért, hogy senki ne áruljon el benneteket” – szögezte le.
 
Kijevbe érkezve a sajtónak adott első interjújában könnyes szemmel jelentette ki: „a legnagyobb boldogság egy bűnözők nélküli, új Ukrajnába érkezni”. Szavai szerint csak egy dologra vágyik, hogy az új vezetés, amelyet „a legjobb emberek, a legjobb hazafiak” vérük és életük árán segítenek hatalomra, semmilyen körülmények között ne ismételjék meg azt, amit a nép által megdöntött diktatórikus hatalom elkövetett.
 
„A legfontosabb, hogy méltóvá váljunk azoknak az emlékéhez, akik életüket áldozták” – jelentette ki Timosenko.
 
Az elmúlt napokban a hatalom és a Viktor Janukovics elnök távozását követelő demonstrálók közötti összecsapásokban meghalt tüntetőkről szólva a Haza párt vezéralakja is követelte a tettesek felelősségre vonását, hogy így tisztelegjenek azok előtt, akik „életükkel fizettek Ukrajna függetlenségéért”.
 
 
Napközben az ukrán parlament határozatban vonta meg a bizalmat Viktor Janukovics államfőtől, és május 25-re kiírta az előrehozott elnökválasztást. Janukovics államcsínynek nevezte a döntést, hollétéről azóta továbbra is ellentmondásos hírek keringenek.
  
A törvényhozás szombaton többek között új elnököt, új belügyminisztert választott és határozatot fogadott el Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő szabadon engedéséről.
 
A Majdanon, egész nap az utcán voltak az emberek. Az ukrán parlamentet a tüntetők egy csoportja védte a szélsőséges demonstrálóktól. Juscsenko leváltása előtt a tömeg elkezdte rekvirálni a képviselők autóit: a házelnök terepjáróját jóformán a házelnök segge alól, menekülés közben „lopták el”.  
 
A kijevi összecsapások kezdete óta hivatalosan 82 ember vesztette életét – közölte az ukrán egészségügyi tárca. Közleményük szerint szombat estig 622 ember fordult orvosi segítségért, közülük 405-öt vittek kórházba.

    

Hirdetés