Budapesten is bemutatkozik Mátray László

A Nemzeti Színház János vitézeként Erdélyen túl is ismert és elismert lehet Mátray László. Az „új Kamarás Ivánnak” is nevezett székelyföldi színész Vidnyánszky Attila rendező-igazgató meghívására játszik Budapesten.
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Bánk bánként lopta be magát sok erdélyi szívébe Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze, s most már a Nemzeti Színházban is kibontakozhat.

A témában a Heti Válasz hetilap készített interjút Mátrayval, s mint a beharangozóban megfogalmazzák: eddig jobbára a szűkebb szakmai berkekben és hazai közegében keltett feltűnést, de a budapesti Nemzeti Színház március 7-ei János vitéz-bemutatójának címszereplőjeként hamarosan országos hírnévre tehet szert. Szerintük ugyanis Mátray Lászlónak minden adottsága megvan, hogy vezető színésszé váljon.

Mint a lap újságírója is emlékeztet, a Kaszás Attila-díjjal kitüntetett és a nemzetközi hírű romániai színházi világ által UNITER-díjra jelölt Mátray Lászlóval kapcsolatban talán az a legnagyobb kérdés, vajon miért nem vállalt eddig akár csak vendégszereplést a fővárosban. Pedig korábban például Eszenyi Enikő hívta a Vígszínházba, hogy legyen az „új Kamarás Iván”, de nemet mondott.

„Enikő valóban megkeresett, hogy szüksége volna egy férfi színészre. Azért nem éltem a lehetőséggel, mert úgy éreztem: sepsiszentgyörgyi igazgatómmal, Bocsárdi László rendezővel még javában benne vagyunk egy alkotói munkában. Márpedig az, hogy tervei voltak velem, fontosabb számomra, mint a fővárosban játszani. Ráadásul olyan szerepre hívtak a Vígszínházba – Cassio Mihályéra az Othellóból –, amelyiket odahaza már játszottam, és UNITER-díjra is jelöltek érte. Nagyobb kihívást láttam a maradásban.”

Most azonban mégis vendégszereplést vállalt a Nemzeti Színház János vitéz-előadásában, amelyet Vidnyánszky Attila rendező visz színre. „Ebben a döntésben a szakmai kihívás mellett legalább akkora szerepe volt annak, hogy Bocsárdi elengedett” – indokolja mostani vállalását Mátray.

 

Hirdetés