Nesze nektek műemlékvédelem

Szerszámtárolónak használta a Székely Támadt-vár kazamatajáratát, szó sincs arról, hogy mangalicát nevelt volna ott. Az abszurdum pedig az, hogy csak ő tett erőfeszítéseket azért, hogy az évszázados falak ne omoljanak be.
Hirdetés

A székelyudvarhelyi rendőrség és a Hargita megyei műemlékvédelmi főreferens is terepszemlét tartott a napokban a Székely Támadt-vár kazamatajáratában. Állítólag az ügyészség is ki fog szállni a helyszínre. A látogatók érdeklődését a lyuk iránt az keltette fel, hogy egy hétfői bejelentés szerint mangalicákat nevelt ott a vár alatti területet használó gazda. 

Az elhíresült kazamatajáratban talán évszázadok óta nem jártak annyian, mint az elmúlt napokban – írja a Székelyhon, aki megkereste a telket használó gazdát, Ambrus Ernőt is. A férfi tagadta, hogy disznót tartott volna az évszázados járatban, azt viszont elismerte, hogy szerszámtárolónak használta. Senki semmit nem tett a várfalak megőrzése érdekében, és neki köszönhető az, hogy mindeddig nem omlott be a köveket tartó gerendaszerűség – magyarázta Ambrus Ernő, aki nem érti, hogy most miért lett hirtelen olyan fontos a lyuk.
 
A várfalak karbantartása érdekében valóban semmilyen előrelépés nem történt az elmúlt években. Farkas Domokos főépítész a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának vezetője a pénzhiánnyal magyarázta mindezt. Annak ellenére nem avatkoztak be, hogy az elmúlt évek alatt több alkalommal is iktattak panaszokat a székelyudvarhelyi városházán a várfalak omlásával, illetve az ezek által okozott károkkal kapcsolatban.

Hirdetés