Mindeközben a távoli Bukarestben

Lemondásra szólította fel a munkaügyi minisztert Traian Băsescu. Az oktatásügyi államtitkárt menesztené, Vlad Cosma képviselőt lecsukatná, és a pénzügyi felügyeletet végző ASF egész vezérkarát visszahívatná. Zajlik az élet Bukarestben.
Hirdetés

Lemondásra szólította fel Mariana Câmpeanu munkaügyi minisztert Traian Băsescu államfő, és arra kérte Victor Ponta miniszterelnököt, hogy menessze a plágiumbotrányba keveredett Ştefania Duminică oktatásügyi államtitkárt.

Előbbit azért, mert első fokú rokkantnyugdíjat ítélt meg az állítólag egészséges férjének, míg utóbbit azért, mert plagizált. Az államfő elmondta: bizonyára nehéz lesz a miniszterelnöknek számon kérnie az oktatásügyi államtitkáron a szerzői jogok figyelmen kívül hagyását, tekintettel arra, hogy ő maga sem mondott le, amikor kiderült, hogy „lopott”.
 
Băsescu ugyanakkor elmondta: Románia hitelét rontja, hogy a parlament hétfőn elutasította az ügyészség azon kérését, hogy vizsgálati fogságba helyezzék a korrupcióval gyanúsított Vlad Cosma képviselőt. Véleménye szerint a parlament nem helyettesítheti az igazságszolgáltatást.
 
A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőségének irreálisan magas bérezése miatt az államfő az egész vezérkar visszahívását kérte a parlamenttől.
 
Az államelnök továbbá azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy engedjen a PNL nyomásának, és nevezze ki Klaus Johannis liberális alelnököt miniszterelnök-helyettesnek.
 
Az ukrán válság kapcsán Băsescu tárgyalásos megoldást és demokratikus választásokat sürgetett. A rendfenntartókat szélsőségesek provokálták, de az emberéleteket követelő erőszakhullám fellángolásáért szerinte főleg az állam felelős, amely aránytalanul nagy erőt alkalmazott. Az államfő felszólította Janukovics elnököt, hogy ne alkalmazzon túlzott erőt, a három ellenzéki párt vezetőjét pedig felkérte, hogy tüntetéseiket különítsék el a szélsőségesek provokáló megmozdulásaitól.
 
 
 

Hirdetés