Eltennék útból az EKE-t

A megyei tanácselnök, a prefektus és a nagy hős cincér is támad.
Hirdetés
 
A EKE (Erdélyi Kárpát-Egyesület) munkája kapcsán ugyanis rengeteg panasz érkezett a Túr-mentéről. A helyieknek az a kifogása, hogy egyes tevékenységekre nem kap engedélyt a civil szervezettől. Tevékenységen itt — mondanunk sem kell — a sárerdői fák kivágása értendő.
 
Az elöljárók már el is kezdték keresni az EKE eltávolításának módját:  Eugeniu Avram prefektus kilátásba helyezte, hogy Rovana Plumb környezetvédelmi miniszternél tesz panaszt. Egy tegnapi ülés keretében pedig felszólította több szakhatóság vezetőjét, hogy alakítsanak bizottságot a civil szervezet munkájának felülvizsgálatára.
 
Márk-Nagy János, az EKE szatmárnémeti ügyvezető igazgatója a Szatmári Friss Újságnak elmondta: ha valaki elégedetlen a munkájukkal, ha úgy érzi, hogy jogtalanul tagadtak meg tőle engedélyt, az közigazgatási bírósághoz fordulhat. A prefektusnak viszont
 

sem szakemberei nincsenek, sem joga nincs arra,

hogy kritizálja a tevékenységüket. „Nem tartjuk korrektnek, hogy minket nem hívnak meg ezekre az ülésekre, hogy mi is elmondhassuk az álláspontunkat — fejtette ki Márk-Nagy. — Így például az erdészeti igazgatóság vezetője azt hazudik, amit akar, nekünk pedig esélyünk sincs cáfolni, amit mond.”
 
Az erdészek egyebek mellett azt is állították, hogy az EKE ahelyett, hogy védené a természetet, tulajdonképpen árt neki, mivel nem engedi az öreg fákat kivágni, emiatt hozzájárul a kártevők elszaporodásához. Márk-Nagy János szerint ez nem igaz, az erdészek kérelmeit 90 százalékban jóváhagyták. Mint mondta,  a kártevőnek titulált rovar pedig a nagy hős cincér, mely európai szintű védettséget élvez és egyike volt azon fajoknak, melyek jelenléte miatt védetté nyilvánították a Túr-mentét.

Hirdetés