Morariu Miklós Editnek: virítsd a lóvét!

A Román Olimpiai Bizottság elnöke szerint Miklós Editnek vissza kellene fizetnie a Románia által ráköltött pénzt. Ez mondjuk érdekes, mert Miklós részben az elégtelen finanszírozás miatt váltott országot.
Hirdetés

Megbüntetné a csíkszeredai születésű Miklós Editet Octavian Morariu, a Román Olimpiai Szövetség elnöke, miután az erdélyi magyar síelő – aki négy éve, Vancouverben még a román színeket képviselte – szerdán a Szocsiban zajló téli olimpián magyar ötkarikás sítörténelmet írva a hetedik helyen végzett lesiklásban a magyar csapat tagjaként.

Miklós Edit 2011 óta versenyez magyar színekben, az országváltás indokaként azt hozta föl, hogy a román szövetség nem biztosította számára a megfelelő edzésfeltételeket.

Octavian Morariu szerdán úgy vélte, Miklós Edittel ki kellene fizettetni a román szövetség által a nevelésére fordított pénzösszeget.

„Megütköztem azon a tényen, hogy olyan sportolók, akikbe a román állam pénzt fektetett, és bizonyos eredményt értek el, nem csupán úgy döntenek, hogy más országok színeiben versenyeznek, de azt is elfelejtik, honnan indultak. Ahelyett, hogy értékelnék, néhány, talán túlságosan is megértő ember nem állt az útjukba, ők vádaskodnak és panaszkodnak. Ráadásul még sportszerűtlenek is, amikor ujjal mutogatnak arra az országra, amely – igaz, talán nem mindig tökéletesen – segítette a felkészülésüket. Az lenne a normális, ha ahelyett, hogy a távozásuk miatt panaszkodnánk, azt kérnénk, hogy térítsék vissza a román állam által a felkészülésükre költött pénzt. Végső soron ez erkölcsi kérdés, amikor pedig azt hallom, hogy egyesek nevetnek rajtunk, amiért a Romániában nevelkedett sportolók az ő színeikben versenyeznek, én rajtuk nevetek, mivel ők nem képesek saját sportolókat kinevelni” – nyilatkozta a Román Olimpiai Bizottság elnöke.

Miklós Edit egyébként Szocsiban a szenzációs hetedik hely mellett szuperóriás-műlesiklásban 15. szuperkombinációban 16., óriás-műlesiklásban pedig a 34. helyen végzett.

 

Hirdetés