Băsescu radikalizálódik

Traian Băsescu államfő megint túltolta egy kicsit. Most már utcai megmozdulásokkal fenyegeti a kormányt, ha az megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját.
Hirdetés

Egyre radikálisabb kampányt folytat Traian Băsescu államfő. Az elnök az üzemanyagokra kivetendő hétcentes adó kapcsán kijelentette: amennyiben a kormány valóban bevezeti az új adónemet áprilistól, utcára szólítja ellene az embereket.

Köztudott, hogy Băsescu második mandátuma decemberben lejár, ezt követően pedig az alkotmány értelmében nem töltheti be többé az elnöki tisztséget. Ugyanakkor esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, továbbra is aktívan kíván politizálni. Ezt az bizonyítja, hogy tavaly év elején még vissza akarta szerezni befolyását a korábban általa vezetett ellenzéki Demokrata-Liberális Pártban (PDL), majd miután a hozzá közel álló jelölt, Elena Udrea alulmaradt a saját irányvonalat képviselő Vasile Blagával szemben, szakított a párttal, és mentori szerepet vállalt a hozzá közel álló értelmiségiek és politikusok által létrehozott Népi Mozgalom Alapítvány, majd a Népi Mozgalom Párt (PMP) fölött. A PMP-be azóta Elena Udrea már átlépett, a PDL korábbi elnöke, a szintén Băsescu emberének számító Emil Boc kolozsvári polgármester pedig – hogy ne veszítse el mandátumát – az alapítványhoz csatlakozott.

Ezek alapján egyértelmű, hogy Băsescu december után is a politikai élet egyik főszereplője kíván maradni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy mire mandátuma lejár, már egy kész infrastruktúrával és ismert arcokkal rendelkező párt várja.

Ennek részeként folytat dühödt kampányt a kormány ellen. Az üzemanyagokra kivetendő, literenkénti hétcentes jövedékiadó-emelés hálás téma, hiszen minden polgár számára zsebbe vágó intézkedés. Az üzemanyagok árának növekedése ugyanis minden más árucikket megdrágít, lévén hogy a szállítási költségek is megnőnek.

Băsescu ezt jól tudja, ugyanakkor minden bizonnyal tisztában van azzal is, hogy a kormány azért döntött az adóemelés mellett, hogy betömje a költségvetés réseit. Mindemellett az sem teljesen kizárható, hogy a kabinet az így beszedett többletbevétel egy részét szociális kampányosztogatásra is föl kívánja használni, hogy így kenyerezze le a választóit.

Hirdetés

Az államfő már korábban jelezte: ha a Nemzetközi Valutaalappal megkötendő következő készenlétihitel-megállapodás tartalmazza az adóemelést, nem írja alá. Victor Ponta kormányfő erre jelezte: az adóemelés nem lesz benne a megállapodásban, de áprilistól akkor is bevezetik. Băsescu válaszul – Ponta szerint – közölte: ez esetben továbbra sem hajlandó aláírni a megállapodást. Ez egyes sajtóelemzők szerint komoly gazdasági hátrányokkal járna Romániára nézve, mivel egyrészt jelentősen megnövekedne az euró árfolyama, másrészt pedig az EU csökkentené az uniós projektek finanszírozását, így nőne a román önrész.

Az államfő most azonban még erre is rátromfolt, amikor azt helyezte kilátásba, hogy utcára szólítja az embereket az adóemelés ellen. Gyakorlatilag példátlan, hogy egy elnök – Romániában az első számú közméltóság – azzal fenyegesse meg a kormányt, hogy „ráuszítja” a polgárokat. Ez – mindazonáltal, hogy 2012 elején az akkor mégis ellenzékben levő jelenlegi kormánypártok is odaálltak az akkori kormány gazdasági megszorításai ellen tiltakozó, gyakran randalírozó és a rohamrendőrökkel is összecsapó tüntetők mellé – veszélyes lehet.

Bár édes lehet a bosszú, az, hogy most ő törhet hasonló módon borsot a kormány orra alá, a politikai és gazdasági nézeteltérések rendezésének ez nem lehet módja. Főleg úgy, hogy Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes már visszafenyegetett: ha Băsescu utcára viszi a híveit, ők is utcára szólítják a maguk támogatóit. A mostani felfokozott hangulatban egy államfő részéről a politika utcára vitele nem csupán populizmus, de veszélyes és felelőtlen lépés is lenne.

Hirdetés