Moccanni nem szabad az autonómiáért

Csak emlékezni szabad a Székely Szabadság Napjára, felvonulni érte nem. Eljön egy hónap múlva a Székely Engedetlenség Napja?
Hirdetés

Nem engedélyezi a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a tavaly márciusihoz hasonló felvonulást a városon keresztül, amelyet a Székely Nemzeti Tanács szervezett. 

A Székely Szabadság Napjának leírása szerint március 10-én a Székely Vértanúk emlékművénél emlékünnepséget tartanak, majd a résztvevők felvonulnak a város utcáin. A vásárhelyi rendőrfőnök szerint ez két külön rendezvény. A megemlékezést engedélyezték, a felvonulást nem a gyülekezési törvényre hivatkozva.
 
Az engedélyező bizottság véleménye pusztán konzultatív, dönteni Dorin Florea polgármester fog – írja a központ.ro.
 
A hírre Izsák Balázs SZNT-elnök még nem reagált, az SZNT ma mással volt elfoglalva: autonómiapárti határozatok elfogadására kérte fel Székelyföld települési önkormányzatait. Mellékelte is azt a határozattervezetet, amelyben 153 székelyföldi önkormányzat nyilváníthatná ki, hogy egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akar tartozni – közli az MTI.
 
„Most, Románia közigazgatási átszervezésének időszakában még hangsúlyosabban érvényesítenünk kell az Európai Unióban széles körben alkalmazott elvet, miszerint egy (közigazgatási hatáskörökkel is felruházott) régiót nem kijelölni, hanem elismerni kell. Egy ország bármilyen közigazgatási átalakítását elsősorban a lakosság hosszú távú érdekeinek, a demokrácia elveinek és az adott ország nemzetközi kötelezettségeinek figyelembevételével kell végrehajtani” – áll a szerdán közzétett nyílt levélben.
 
Az MPP még szerda este közölte, támogatja a határozat elfogadását az önkormányzatokban. Az MPP-nek 266 helyi tanácsosa van, az EMNP-nek 214, az RMDSZ-nek nagyjából tízszer több, 2261.
 
Fotó: neppart.eu

Hirdetés