Nagy a felfordulás a kormányban

Újabb bizalmi szavazás várható miután nem jutottak hétfőn megállapodásra a szociáldemokraták és a liberálisok. Johannis mindenképpen miniszterelnök-helyettes szeretne lenni.
Hirdetés

A kormányátalakítás azt követően merült fel, hogy a liberálisok Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét javasolták belügyminiszternek és egyben miniszterelnök-helyettesnek. Eddig a csütörtökön lemondott Daniel Chitoiu pénzügyminiszter töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, így megváltozik a kormány szerkezete, ha Johannis belügyminiszterként veszi át az egyik kormányfőhelyettesi posztot. Kormányátalakítást csak újabb parlamenti bizalmi szavazással lehet végrehajtani, amit egyelőre elleneznek a szociáldemokraták.

Klaus Johannis – aki a polgármesteri tisztsége mellett a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke is – azt nyilatkozta, hogy ő maga és pártja is kitart amellett, hogy ő legyen a miniszterelnök-helyettes. Remélik, hogy kedden megállapodás születik, és szerdán már el is fogadja a parlament azt az határozatot, amely megerősíti az új struktúrájú kabinetet.

 

Hirdetés