Német lehet az új belügyminiszter

Ha sikerül túllépni a menetrendszerű koalíciós vitán, egy erdélyi szász lehet Románia új belügyminisztere. Ez azonban kisebbségjogi szempontból kevés előrelépéssel kecsegtet.
Hirdetés

 

Német belügyminisztere lehet Romániának – már amennyiben a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) rábólint koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslatára, és elfogadja Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, a PNL első alelnöke kinevezését a tárca élére – adja hírül a România Liberă napilap.

Ez ugyanakkor nem teljesen egyértelmű, Johannis ugyanis szeretné megtartani a polgármesterei tisztséget is, ezt azonban a hatályos törvények nem teszik lehetővé. A PNL egyúttal azt is szeretné, ha

jelöltje megkapná a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztséget, ez azonban a pénzügyminisztert illeti – Johannis belügyminiszterként nemzetbiztonsági ügyekért felelős kormányfő-helyettes lehetne, ezt a tisztséget azonban a PSD-vel szövetséges Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) vezetője, Gabriel Oprea tölti be, és esze ágában sincs lemondani róla.

Hirdetés

A vita tétje jelentős, hiszen Johannis a PNL egyik húzóneve, és belügyminiszterré történő kinevezése jelentős presztízs-és népszerűségnövekedést hozhat pártjának, valamint Crin Antonescu pártelnöknek, az USL közös államfő-jelöltjének a közelgő európai parlamenti és elnökválasztás előtt.

Johannis kinevezése egyébként nemigen mozdítaná elő a kisebbségi jogok ügyét: már többször is kijelentette, hogy nem ért egyet a területi autonómiára vonatkozó igényekkel.

Hirdetés