Udrea, az adu ász

Egyre nagyobb bajban van a PDL. Ezúttal a román politikai élet szőke ciklona, Elena Udrea hagyta ott őket az új Băsescu-párt kedvéért.
Hirdetés

Jókora csapást szenvedett az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL): a jobbközép alakulat egyik legemblematikusabb politikusát veszítette el azáltal, hogy Elena Udrea, volt fejlesztési miniszter bejelentette kilépését, illetve csatlakozását a Traian Băsescu államfőhöz közel álló politikusok és értelmiségiek által létrehozott Népi Mozgalom Pártba (PMP). (transindex.ro)

Az államfő emberének tartott politikusnő kilépése csak idő kérdése volt azt követően, hogy maga Băsescu is végérvényesen szakított a PDL-vel a tavaly márciusi tisztújító kongresszust követően, miután azon Udrea alulmaradt a pártelnöki tisztségért vívott csatában Vasile Blaga addigi elnökkel szemben. Az államfő már akkor úgy értékelte: a demokrata-liberális koalíció képtelen a megújulásra, mivel azt a Blagát választotta újra, aki közeledni kíván a kormányon levő nemzeti liberálisokhoz.

Azzal, hogy Băsescu, a párt korábbi elnöke szakított a PDL-vel, az már elvesztette legbefolyásosabb patrónusát, mivel a romániai jobbközép oldalon jelenleg Băsescun kívül alig akad olyan karizmatikus politikus, aki képes lenne a jobbközép szavazók megszólítására. A PDL amúgy is elkopott a sokéves, 2012-ben véget ért kormányzásban. A párt nevéhez fűződnek a válság miatti megszorító intézkedések, és kevés potenciál mutatkozott benne a fiatalításra, a megújulásra, főleg Blaga újraválasztását követően.

Ezért is döntött Băsescu úgy, hogy inkább szakít a kompromittálódott „branddel”, és tulajdonképpen a semmiből új pártot teremt. Ez a jobbközép egyetlen lehetőségét benne látó egykori PDL-s politikusokból és értelmiségiekből áll, akikhez most egy igazi nagyágyú csatlakozott Udrea személyében.

A kérdés most az, lesznek-e követői is. Udrea jelentős befolyással bír a párttagság jelentős részére, és egyáltalán nem kizárt, hogy döntésével átlépési hullámot indít el a PDL felől a PMP irányába. A Demokrata Liberális Pártot ugyanis mostantól még többen látják majd olyan süllyedő hajónak, amelyen nem érdemes tovább maradni, hiszen a húzónevek jó része otthagyta. Ezt mutatja a választói támogatás is: a PDL képtelen elérni a 20 százalékot, miközben a PMP-t létrehozása óta egyre több felmérés mutatja parlamenti bejutó helyen. Udrea átlépésével pedig a támogatottság valószínűleg még tovább nő majd.

Hirdetés

A jelek szerint a választók tekintélyes részével sikerült elhitetni, hogy valóban egy új szellemiségű új párt jelent meg a porondon, annak ellenére, hogy Băsescu, a mentor mellett jórészt egykori PDL-sek alkotják a keménymagot.


A PMP-nek most nagyot kell dobnia ahhoz, hogy a felívelő tendencia hosszabb ideig tartson. Ehhez az egyik lépés Udrea szerepeltetése a párt EP-választási listáján – maga a politikusnő is elmondta: nem kizárt, hogy rajta lesz a listán, de nem befutó helyen. Szavazatszerzésnek, illetve népszerűsége leteszteléséhez ez is megfelel.

Az igazi nagy dobás azonban az lenne, ha a novemberi államfőválasztáson őt indítanák a párt jelöltjeként. Tény ugyanis, hogy jelenleg a jobboldalon Băsescu után ő számít a legismertebb és legkarizmatikusabb politikusnak – a PDL valószínű jelöltje, Cătălin Predoiu habitusa miatt nemigen lenne képes maga mögött felsorakoztatni a jobbközép választók tömegeit. Udrea viszont már felépített „brand”, amelyet ugyanakkor még tovább is lehet „csiszolni”. A Băsescué mellett az ő személye lehet az a tényező, amely új központ körül egyesíti a jelenleg szétforgácsolt jobbközép erőket és választóikat.

Hirdetés