Lehallgatás: Márton a bírált cikkely egyik társszerzője

A Btk. és a büntetőjogi perrendtartás módosítása körüli botrány sem mentes a magyar száltól: a lehallgatást megnehezítő cikkely társszerzője egy RMDSZ-es honatya.
Hirdetés

Márton Árpád RMDSZ-es és Toni Greblă szociáldemokrata képviselő indítványára módosult úgy a szombaton életbe lépett büntető eljárásjogi törvénykönyv (Be.), hogy az ügyészek csak a bűnvádi eljárás elkezdése (azaz a gyanúsított értesítése) után fordulhatnak titkos adatszerzési módszerekhez – például telefonlehallgatáshoz, számítógép-megfigyeléshez – egy bűncselekmény feltárása érdekében.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Mint ismert, a módosítás ellen a legfelsőbb bíróság, az ügyészség és az államfő is tiltakozott, mert szerintük jelentős mértékben megakadályozza a bűnüldözést Romániában – fölöslegessé teszi ugyanis egy gyanúsított lehallgatását, ha már tudja, hogy megfigyelés alatt áll, mert bűnvádi eljárás zajlik ellene.

Márton Árpád a Mediafaxnak elmondta, azért nyújtotta be korábban a módosító indítványt, mert nem szeretné, ha visszatérnének a rendszerváltási idők, amikor bárkit lehallgathattak. „Jogállamban szerintem az a természetes, ha csak a bűnvádi eljárás megkezdése után, bírósági engedéllyel hallgatják le a gyanúsítottakat. Nem akarom, hogy visszatérjen a Ceauşescu-korszak, amikor mindenki a lehallgatástól tartott” – mondta a hírügynökségnek.

A szépen megfogalmazott magyarázattal mindenki egyet is ért – az RMDSZ-es képviselő azt viszont már „elfelejtette” hozzátenni nyilatkozatához: nem csak a bíróktól kell engedélyt kérni, de értesíteni kell a lehallgatott, megfigyelt személyt is.

Hirdetés