Az RMDSZ és Băsescu új pártja is bejutna az EP-be

Hasít a PSD, küszöb fölé emelkedett Băsescu új pártja, és az RMDSZ-nek sem kell izgulnia. Két intézet is bemérte az Európai Parlamentbe.
Hirdetés

Két felmérés szerint is a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) nyeri meg a májusi európai parlamenti választást. A CSCI és a CSOP közvélemény-kutató intézetek január 30. és február 2. között vizsgálták a hazai választók pártpreferenciáját az EP-választások tükrében.

 
A CSCI-felmérés adatai szerint a PSD a szavazatok 41 százalékára számíthat, az ellenzéki Evenimentul Zilei című napilap megrendelésére készült CSOP közvélemény-kutatás szerint a voksok 35 százalékát gyűjti be a Victor Ponta miniszterelnök vezette párt. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 16, illetve 20 százalékára számíthat. 
 
Harmadik helyen az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) áll, amely a CSCI felmérése szerint a szavazatok 14 százalékát kapná, ha vasárnap lennének a választások, a CSOP felmérése szerint a voksok 19 százalékára számíthat.
 
A CSCI szerint negyedik helyen az RMDSZ áll, amely a voksok 7 százalékát gyűjtené be. A CSOP felmérése szerint viszont negyedik a Traian Băsescu államfő által védnökölt és frissen bejegyzett Népi Mozgalom Pártja (PMP), amely a szavazatok 6 százalékát kaphatja. Ebben a közvélemény-kutatásban az RMDSZ a szavazatok öt százalékát szerezné meg.

Hirdetés