Vásárhelyi székelyzászló-ügy: fellebbezett az EMNT

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megtámadta a marosvásárhelyi bíróságon annak a nagy összegű bírságnak a jegyzőkönyvét, amelyet a székely zászló kitűzéséért rótt ki ellene a városi rendőrség.
Hirdetés

A bírósági kereset csütörtöki benyújtása után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke kijelentette, a marosvásárhelyi rendőrség önkényesen és helytelenül minősítette reklámzászlónak a székely zászlót. „Ezt azzal a nyilvánvaló céllal tette, hogy a megfélemlítés eszközével éljen” – fogalmazott.

Az ügyvezető elnök emlékeztetett arra, hogy Románia kulturális minisztériuma a székely zászlót elismerte egy történelmi közösség jelképének, és úgy vélte, a zászló használata nem ütközhet törvénybe. Sándor Krisztina szerint a marosvásárhelyi zászlóügy inkább politikai, mintsem jogi természetű. Hozzátette: a zászló továbbra is ott leng az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös székházán, és nem áll szándékukban eltávolítani azt.

Sándor Krisztina kijelentette, a bírságot provokációnak tekintik, és fontolóra veszik, hogy bűnvádi feljelentést tegyenek Valentin Bretfelean helyi rendőrparancsok ellen hivatali visszaélés miatt. Bretfelean a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott: az EMNT vezetői „zagyvaságokat” állítanak. „Én nem utasítom a beosztottaimat, hogy kit bírságoljanak meg, és kit nem. A törvény világos, azt alkalmazni kell” – jelentette ki. Kilátásba helyezte, hogy ő is bepereli az EMNT vezetőit zaklatásért, rágalmazásért és a hatóság sértegetéséért.

A marosvásárhelyi rendőrség december 20-án 30 ezer lejes bírságot szabott ki az EMNT Maros megyei szervezetére, amiért az a korábbi felszólítás ellenére sem távolította el székházáról a hatóság által reklámzászlónak tekintett székely zászlót.

 

Hirdetés