A DNA is vizsgálja, miért aranyáron vásárolt hordágyakat az egészségügyi tárca vállalata

A Covid19-gyanús betegek szállítására alkalmas hordágyak darabjáért 17 ezer eurót fizettek, ezért akár személyautót is vehetettek volna.

Hirdetés

A járvány idején a legnagyobb állami vállalat, melyen keresztül eurómilliókat költöttek el, az az egészségügyi felszerelések beszerzésével és a kórházak felszerelésével megbízott Unifarm. A koronavírus elleni küzdelem szellemében az Unifarm legalább 140 millió euró értékben bonyolított le közbeszerzést, csakhogy

durván túlárazott szerződéseket kötött, mindenféle gyanús cégekkel.

A korrupcióellenes ügyészek máris vizsgálják, milyen érdekek mentén kötött szerződéseket az állami vállalat, ezért az egészségügyi minisztériumtól és a Unifarmtól is bekérték a Covid19-cel kapcsolatos beszerzések dokumentációját.

Az Unifarm vezetőségi testülete hétfőn egyöntetűen szavazott arról, hogy miután a vállalat aktuális vezetőjének júliusban lejár a megbízatása, versenyvizsgával dőljön el, ki legyen az új igazgató. Ez azért szokatlan, mert Adrian Ionel 2012 óta tölti be ezt a tisztséget, többször is versenyvizsga nélkül hosszabbították meg a szerződését. Várható leváltása összefüggésbe állhat azzal a pénzherdálással, amit a koronavírus-járvány megjelenése óta művelt az Unifarm. Első körben 70 millió lejt vert el,

majd felvett egy 1,15 milliárdos kölcsönt az Eximbanktól, amiből 600 millió lej máris elment.

A szükségállapot miatt a közbeszerzéseket pályázati eljárás nélkül bonyolították le, így történhetett meg, hogy dupla áron vásároltak 2,2 millió orvosi maszkot egy volt SRI-tiszt feleségének cégén keresztül, majd újabb 1,2 milliót egy kínai pelenkagyártótól, amelyikkel Adrian Streinu-Cercel, a bukaresti Matei Balș járványtani intézet volt igazgatója állt kapcsolatban. Ráadásul ez utóbbiak nem is voltak EU-konformak, így ezeket vissza kellett küldeni. A legdurvább túlárazás a koronavírus-gyanús páciensek szállítására alkalmas zárt hordágyak kapcsán történt:

egyetlen ilyen szállítóeszközért 80 ezer lejt fizettek ki.

Hirdetés

A Moldovai Köztársaságba küldött speciális hordágyak darabja négyszer kevesebbe, 20 ezer lejbe került, de azt egy másik cégen keresztül szerezték be.

A DNA vizsgálata folyamatban van, több Unifarm-alkalmazottat kihallgattak, többek között a pénzügyi igazgatót is.

Hirdetés