Kövesi menesztését kezdeményezi az igazságügyi miniszter

Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.
Hirdetés

A DNA tevékenysége az elmúlt egy évben egyre élénkebb vitákat eredményezett, és ez erősen megosztja  a közvéleményt, mondta Tudorel Toader igazságügyi miniszter, aki szerint ez a vita az országra összpontosította a különféle európai és a nemzetközi szervezetek figyelmét, és olyan ellenőrzési mechanizmusokat indított el, amilyeneket még nem alkalmaztak Romániával szemben, ugyanakkor veszélybe sodorta a jogállamot.

Kifejtette: Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltására pedig a jogállamiság helyreállítása és a korrupcióellenes harc miatt van szükség.

 

Toader úgy vélekedett, Kövesi tettei veszélybe sodorhatják DNA-t, amelyet túlzottan autoriter módon irányít, önkényesen viselkedik, dacol a parlament tekintélyével, valamint a kormány szerepével és hatáskörével, illetve kétségbe vonja az alkotmánybíróság döntéseit és tekintélyét.

Toader húsz pontos „bűnlajstromot” olvasott Kövesi fejére, egyebek mellett azokra az alkotmánybírósági határozatokra hivatkozott, amelyek szerint a DNA az utóbbi év alatt háromszor is alkotmányos konfliktusba keveredett más állami hatóságokkal. 

A DNA főügyészének tisztségből való felfüggesztésére vonatkozó javaslatot a tárcavezető elküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének, illetve Románia elnökének. A főügyész kinevezéséről és menesztéséről az államfő dönthet, Toader csupán javaslatot tehet ez ügyben. 

Augustin Lazăr legfőbb ügyész ezúttal is védelmébe vette Kövesit, szerinte nincs ok a felmentésére.

Mit mond az államfő?

Hirdetés

Klaus Iohannis Toader sajtótájékoztatója után azt nyilatkozta: alaposan áttanulmányozza a minisztériumnak a DNA tevékenységéről szóló jelentését, mely nyilvánvalóan eltér az elnöki hivatal értékelésétől. A zárójelentés nem világos, ezért mélyreható vizsgálatra van szükség, amelyet az Államelnöki Hivatal szakosztályai fognak elvégezni – reagált az államfő. Iohannis ismételten elmondta: elégedett a Kövesi által végzett munkával, és ez az álláspontja nem változik a jövőben.

Mit mond az ellenzék?

Nem időszerű az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi tisztségből való menesztése, Tudorel Toader érvei pedig nem állnak meg a lábukon – reagált Ionel Dancă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elítéli a korrupcióellenes főügyész elmozdítására vonatkozó döntést, és Tudorel Toader igazságügyi miniszter azonnali lemondását követeli. Szerintük Toader csak engedelmeskedik politikai felettesei utasításainak, jelzi a romániai bíráknak és ügyészeknek, hogy ezentúl mindenkit, aki megpróbál nyomozást indítani Liviu Dragnea büntetőügyes bandája ellen, politikailag és a médiában is meghurcolnak. 

Mit mond az RMDSZ?

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is elmondta a véleményét Toader jelentéséről. Úgy vélekedett: a miniszter korrekt munkát végzett, szükség volt már egy átfogó elemzésre a DNA tevékenységéről, ugyanakkor szerinte kevés az esélye annak, hogy Klaus Iohannis menessze a főügyészt. 

Kelemen elismerően nyilatkozott a részletes elemzésről mondván: Toader fontos munkát végzett el azzal, hogy elsőként összeszedte egy csokorba a DNA kapcsán felmerült problémákat. Ezek után az egyetlen lehetséges következtetés a főügyész menesztésének indítványozása.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség menedzseri tevékenységéről szóló jelentést az igazságyügyi miniszter egy botrányosan hosszú, börleszkfilmekbe illő jelenetekkel tarkított sajtóértekezleten ismertette. A 36 oldalas dokumentum annyira szupertitkos, hogy a tárcavezető nem engedte meg a sajtósoknak, hogy felvételt készítsenek a nyomtatott változatról mondván, hogy elérhető lesz a minisztérium honlapján. Persze, az időközben elérhetetlenné vált.
Toader bejelentésére több nagyvárosban – többek között Bukarestben, Kolozsváron, Iașiban – az utcára vonultak a tüntetők

<

Hirdetés