Belvárosi sugárutat zártak le a kolozsvári tüntetők

Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Hirdetés
Mintegy két-háromszáz ember gyűlt össze csütörtök este Kolozsvár központjában a haranglábnál, hogy kifejezze felháborodását és tiltakozását amiatt, hogy a PSD-ALDE alkotta kormány igazságügyi minisztere, Tudorel Toader egy 36 oldalas kifogáslista végkövetkeztetéseként javasolja Laura Codruța Kövesi menesztését a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről.
 
Az este nyolc körül induló és jelenleg is zajló megmozdulás legradikálisabb akciója az volt, hogy a tüntetők elfoglalták a memorandisták emlékműve és a pártok székháza közötti utcarészt, és ezzel lezárták a forgalom elől a Deák Ferenc / Eroilor utcát. Az utca és a Főtér sarkán rendőrautó áll, amely eltereli a forgalmat a Főtér keleti oldalára.
 
A nem túl nagy tömeg a szokásos – korrupciót és a Szociáldemokrata Párt húzásait elítélő, igazságszolgáltatást éltető – szlogeneket skandálta. A PSD a vörös pestis, illetve a Vigyen el a DNA! mellett újszerűnek hatott az Árulók! Árulók! gyakoribb felhangzása, leghangosabban pedig továbbra is az Együtt megmentjük Romániát szólt. És előkerült időnként a Tolvajok a börtönbe, ne a kormányba! szlogen is.
 
Tüntetés Kövesi leváltása ellen
 
A kolozsvári tüntetés békésen zajlik az enyhén csepergő esőben | Fotók: Szabó Tünde
 
A skandálások között körbejárt a hangosbeszélő, és a tiltakozó tömeg méretéhez képest elég sokan tartották fontosnak, hogy részletezzék, milyen személyes indíttatásból jöttek ki ma este tüntetni.
 
Az egyik legdühösebb tüntető egyenesen azt javasolta, hogy nem a pártok székházát kell lezárni (amit most a hatóság tett meg: rendőr- és csendőrsorfal áll az épület előtt), hanem a legfontosabb közintézményeket: prefektúrákat, polgármesteri hivatalokat, a parlamentet, és ráférne az országra egy általános sztrájk is, hangzott el.
 
Rendőrsorfal a kolozsvári pártszékház előtt
 
Kolozsváron a Deák Ferenc utca elején, a régi városháza melletti épületben tömörülnek a pártok székhelyei.
 
Bukarestben a Victoriei téren tiltakoztak a korrupcióellenes főügyész menesztése ellen egyre erősödő havazásban, de hasonló megmozdulások zajlottak az ország más városaiban is. A fővárosi tüntetők 19 óra körül kezdtek el gyülekezni, román és európai uniós zászlókat lengetnek, és többek között azt skandálták, hogy Tolvajok, tolvajok!, DNA, meg fogunk védeni! –írja az Agerpres hírügynökség.
 
Temesváron és Iaşi-ban is több százan tüntetnek, a tiltakozók az igazságügyi miniszter és a Szociáldemokrata Párt elleni jelszavakat skandáltak. Iaşi-ban nagyon dühösek az emberek, szlogenekben küldik Toadert Dragneához Teleormanba, és tagadják meg iaşi-i mivoltát (a miniszter a iaşi-i egyetem jogi karán tanított, mielőtt kinevezték volna az igazságügyi tárca élére).
 
Nagyszebenben a Digi24 hírtelevízió becslése szerint mintegy kétszázan tüntetnek a Nagypiacon, Brassóban körülbelül százan tiltakoznak, és Konstancán is utcára vonultak.

Hirdetés