Botrány és szivárgás a DNA-nál

Egy hangfelvételen Kövesi vádemeléseket sürget, az egyik ügyészt pedig arra, hogy mielőbb „jusson el a miniszterelnökhöz”.
Hirdetés
Hangfelvételt tett közzé vasárnap a Románia TV, amelyen – állítólag – az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruța Kövesi hallható, amint megsürgeti az egyik beosztottját, hogy az általa vezetett bűnvádi eljárásban mielőbb „jusson el a miniszterelnökhöz”. 
 
Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az Igazságügyi Felügyelethez fordul az ügyben. Az Igazságügyi Felügyelet egyébként hivatalból is vizsgálatot indított, hogy történt-e szabályszegés. Az intézmény szóvivője szerint Toader miniszter vizsgálati felkérése még nem érkezett meg hozzájuk.
 
Toader hétfőn azt közölte, tárcavezetőként nem áll módjában ellenőrizni, hogy a hangfelvétel hiteles-e vagy sem. Azt mondta, amennyiben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyeletnek nincsenek megfelelő eszközei arra, hogy ellenőrizze a felvétel valódiságát, más törvényes eljáráshoz, 
 

például szakértői vizsgálathoz folyamodnak. 

Arra a kérdésre, amely azt firtatta, behívja-e a korrupcióellenes főügyészt, hogy adjon magyarázatot a felvétellel kapcsolatban, Toader azt mondta, a minisztérium semmilyen ügyben nem folytat vizsgálatot, az esetleges panaszokat vagy feljelentéseket továbbítja az illetékes hatóságoknak.
 
 
Azt is megkérdezték az újságírók a távozó igazságügyi minisztertől, meneszti-e tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, ha kiderül, hogy a felvételek hitelesek. „Az a javaslatom, hogy várjuk meg az ellenőrzések eredményét, mert ezek függvényében döntünk majd az esetleges intézkedésekről” – válaszolt Tudorel Toader. 
 

A felvételen elhangzottak alapján Kövesi azért elégedetlen, 

mert bizonyos ügyekben késik a vádemelés, mint mondja, bár nem küszködnek személyzeti problémákkal, nem sikerült lezárni olyan ügyeket, amelyek 6-7 év óta kivizsgálás alatt állnak. 
 
Jean Uncheșelu ügyészt pedig — a közzétett felvétel alapján — megsürgeti, hogy „abban az ingatlanos ügyben jusson már el a miniszterelnökhöz, aki aláírta azokat a szerződéseket”. Feltételezések szerint a 967 államosított temesvári ingatlan törvénytelen visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyről van szó, amelyben vádat emeltek Nicolae Robu jelenlegi és Gheorghe Ciuhandu volt temesvári polgármester ellen.
 
 
Ezen a felvételen például azt rója fel a munkatársainak, hogy bár a kormány felől folyamatosan támadások érik a DNA működését, sőt be is akarja kebelezni azt, a DNA éves jelentése óta ők viszont nem emeltek vádat egyetlen miniszter ügyében vagy más fajsúlyos ügyben sem. Kövesi február 23-án mutatta be a DNA éves jelentését, vagyis ez a felvétel április legvégén készülhetett.
 
A hangfelvételből egyértelmű, hogy Kövesi szerint a DNA hadban áll a kormánypárttal, és „ez egy nehéz időszak, amit túl kell élni” Úgy véli, jelenleg hiába jobb a DNA-nak a megítélése, és hiába bírja a közvélemény támogatását, ha nem emelnek vádat fontos ügyekben, akkor gyávának fogják őket tartani.
 

Valós, de manipulált felvétel?

A DNA sajtószóvivője, Livia Săplăcan azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a felvétellel kapcsolatban, hogy az részleteket tartalmaz Kövesinek az ügyészekkel tartott munkaülésein vagy nyilvánosan elhangzott beszédeiből, ugyanakkor azonban olyan „szókapcsolatok” is hallhatók, amelyek nem Kövesitől származnak, és amelyekkel mondandójának „súlyos eltorzítása” a cél.
 
Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy vasárnap esti Facebook-bejegyzésben közölte, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács keretében működő Igazságügyi Felügyelethez fordul a felvétel ügyében.
 
Alina Petrescu kormányszóvivő az ügy kapcsán azt nyilatkozta az Antena 3 hírtelevíziónak, amíg nem derül ki, hogy a felvétel hiteles-e vagy sem, nem kívánják kommentálni azt. 

Hirdetés