Csúcson a PSD-paranoia: idegen hatalmak manipulálják a tüntetőket

Tudjuk, ki húzogatja a szálakat! Erdély sincs biztonságban.
Hirdetés

A PSD korábban sem ódzkodott egy kis sorosozástól, multizástól, külföldizéstől, de a tüntetések ismét arra késztettek több szociáldemokrata politikust, hogy külföldi hatalmak kezét lássák abban, hogy százezrek vonultak Romániában utcára – ráadásul a sürgősségi rendelet visszavonásának bejelentése után is.

Adrian Țuțuianu, a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnöke hétfőn megerősítette: meg akarja vizsgálni, nem sérti-e a nemzetbiztonsági törvényt az, hogy a Romániában működő

külföldi tőkéjű vállalatok támogatják a kormányellenes tüntetéseket.

A bizottsági elnök rámutatott: több hírforrás is beszámolt arról, hogy egyes multik hamarabb elengedték alkalmazottaikat a munkából, vagy éppenséggel szabadnapot adtak nekik, hogy részt vehessenek a kormányellenes demonstrációkon, sőt, egy prahovai újság Țuțuianu szerint arról írt, hogy egy külföldi cég egyenesen kötelezte alkalmazottait, hogy tüntessenek.

Újságírók kérdésére, hogy egyetért-e Țuțuianu kezdeményezésével, Liviu Dragnea, a PSD elnöke úgy vélekedett, hogy nincs szükség hivatalos vizsgálatra. A pártelnök viszont maga is következetesen úgy nyilatkozott, a kormány ellen tüntető – többségükben jóhiszemű – emberek félretájékoztatás áldozatai, és „még csak az sem biztos, hogy a manipuláció belföldi eredetű”.

Szombaton, amikor a PSD elnöke először adta jelét annak, hogy a vitatott kormányrendelet eltörlésével próbálnák lecsillapítani a tüntetőket, Dragnea arra hivatkozott, hogy a választásokon győztes párt hívei is tüntetni akarnak, mert mélységesen elítélik a Romániában kibontakozott,

„Soros által inspirált” megmozdulásokat.

Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata polgármestere is, miután – az ellenzéki média szerint éppen az ő felhívására – ellentüntetők kezdtek gyülekezni az elnöki hivatalnál, drámai hangú közleményben figyelmeztette az utcán lévőket a provokációk és erőszakos cselekmények veszélyére.

Hirdetés

Firea megnyilatkozása azért is érdekes, mert előkerül benne egy új elem: az ország területi egységének féltése. „Remélem, hogy sikerül megőrizni az ország területi épségét és békéjét egy olyan időszakban, amikor a régióban és a nagyvilágban ártatlan polgáros esnek az erőszak áldozatául” – fogalmazott a főpolgármester.

És hogy mi bizonyítja a külföldi befolyást és az ország területi épségére leselkedő veszélyt? Nicolae Șerban, a szenátus jogi bizottságának PSD-s elnöke megmondja: az, hogy a „revizionista törekvéseiről ismert” Tőkés László EP-képviselő a tüntetők oldalán foglalt állást.

De vannak súlyosabb jelek is, amelyek Erdély elszakításának szándékára utalnak,

amint arról az Antena 3 és a Romania TV nézői értesülhetnek. Az említett hírtelevíziók műsorvezetői és vendégei rendszeresen aggasztónak nevezik azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök után állításuk szerint Donald Trump amerikai elnök is Magyarországra készül, azt sejtetve, hogy akár – a tüntetések által meggyengített – Románia területi épsége is veszélybe kerülhet, ha Budapestet úgymond a nagyhatalmak közötti közvetítő rangjára emelik.

Hirdetés