A PSD-seknek el kell kergetniük Dragneát

Ha nem teszik meg, akkor visszamennek az Iliescu-érába. Sabin Gherman írása.
Hirdetés

Mindig a jobboldalra szavaztam, de nem hiszem, hogy képes lennék olyan országban élni, melyet mindig és mindig a jobboldal vezet – és meggyőződésem, hogy a baloldali szavazók sem szeretnének halhatatlan vezetőket, még az övéik esetében sem. Szükség van egy természetes váltógazdálkodásra. A polgári DNS-nek kihívásokra és attitűdökre van szükség, amiből végül egészséges demokrácia kerekedik ki.

Romániában minden egyes hatalomváltás olyan, mintha istenek cserélnének helyet –

új kuruzslók kerülnek az élre, mögöttük pedig ott szedik a lábukat a bérletes kurvák; a jóhiszeműeket a partvonal mellett tartják, hogy jól mutassanak vidéken. Összehasonlíthatjuk vajon Vasile Puşcaşt, az EU-csatlakozás főtárgyalóját ezekkel a mostaniakkal, a kilépéssel foglalkozókkal? Ráadásul: amióta Iordache (igazságügyi miniszter – a szerk.) színre lépett, az emberek tényleg komolyan veszik a viccet, hogy Caracalban borult ki az ostobákat szállító szekér. Tegyük még hozzá a teleormani titkárnőt, az úgynevezett belügyminisztert, aki képtelen megakadályozni egy ukrán májdán kialakulását. Vagy nem is akarja? Ennyire képes, összeszámolni azokat az újságírókat, akik nem értenek egyet egy senki rendeleteivel? A DNA-t (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) akarják felszámolni a mostani vezetők? Milliók lesznek az utcán.

Nem hiszem, hogy a PSD-tagok (Szociáldemokrata Párt – E-RS) Románia sarokba állítását szeretnék: az Európai Parlament tegnap felelősségre vonta az országot, szintén tegnap egy befektetési alap elhalasztotta 100 millió euró kihelyezését Romániába, szintén tegnap az Európai Bizottság szocialista első elnökhelyettese, Frans Timmermans felhívást intézett a román szocialistákhoz: „Kérem, ne tegyenek ellentétes irányú lépéseket a korrupcióellenes harcban”. Nagyon kutyafuttában ez egyetlen nap mérlege. Szívesen befektetnél egy olyan országban, ahol az üzleti környezetért felelős miniszter – szégyenében – távozik a kormányból?

Ha a PSD-sek tényleg egy modern baloldalt, olyan ideológiát szeretnének,

melyben úgy érzik, hogy kiteljesedhetnek, akkor most ki kell kényszeríteniük Dragnea leváltását: a teleormani ispán vezetésével sohasem vakarják le magukról a „PSD=PCR” címkét (PCR – Román Kommunista Párt – a szerk.), akármennyi alkalmas emberük lenne is vidéken – mégpedig azért, mert Dragnea egyszerűen kinyírt bármilyen kiválasztási rendszert. A szocialisták a jelenlegi csapattal Ion Iliescu korszakába tértek vissza – botrányt exportálunk, megkérdőjelezzük egy amúgy is lejáratott ország európai elkötelezettségét. Az elítélt Liviu Dragnea „bullshit”-nek nevezte a korrupcióellenes harcot a SRF-nek, a svájci rádió- és televíziótársaságnak adott interjújában. Még jó, hogy nem mondta ki nyíltan, hogy a PSD-ben kenőpénzből szoktak élni, nem fizetésből. Milyen következtetést vont le a svájci sajtó? „Kormánya most azért dolgozik, hogy bebiztosítsa Romániában a korrupció ragyogó jövőjét.” Ez nem elég, hogy Dragnea repüljön?

Itt megállok, nem adok leckéket – amúgy is kívülről fújjuk, minden nap. De íme, egy elolvasásra és végiggondolásra érdemes üzenet: „A spanyol kollégák megkérdezték, mi történik Romániában. Mindnyájan a laptop előtt ültünk, az utcákon lévő tömeget néztük és igyekeztem nekik elmagyarázni, de nem tudtam, elsírtam magam.” És ezt nem egy névtelen bérkommentelő írta, Andra Flaviának hívják és már sok éve Spanyolországban él. Miért? Mert „a hazám már azóta lassan-lassan belülről zabálta fel önmagát” – mondja, és hiszek neki. És te, te pészédés, aki nap, mint nap elmész dolgozni, te, aki hazavárod spanyolból, meg olaszból a gyermeked, te, aki még egy halottól sem lopnál el egy cérnaszálat, te semmit sem mondasz, amikor Dragnea törvénybe foglalja a lopáshoz való jogot? Gondolkozz – ha még szabad.

Hirdetés

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés