Kolozsvári „vendégtüntetők” érkeztek Bukarestbe

Hogy növeljék a kormánypalota előtt tüntető tömeg létszámát.
Hirdetés

A Büntető Törvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi kormányrendelet és a a részleges közkegyelemről szóló tervezet az idegenforgalom új válfaját hívta életre: a tüntetésturizmust.

A vasárnapra a rendeletek ellen meghirdetett bukaresti tüntetésre vonattal mintegy ötven kolozsvári diák érkezett, hogy csatlakozzon bukaresti társaihoz, annak ellenére, hogy Sorin Grindeanu miniszterelnök még szombaton este bejelentette: a kormány vasárnap rendkívüli ülésen hatálytalanítja a  rendeleteket, illetve esetleg elhalasztja azok hatályba lépését.

Az egyórás késéssel Bukarestbe érkező vonatról leszálló diákokat helyi tüntetők teával, kávéval és kiflivel fogadták, majd a csoport csendőri kísérettel előbb az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), ezt követően pedig a kormány székházához indult.

A kolozsvári diákok román nemzeti zászlókkal és számos molinóval felszerelkezve érkeztek a román fővárosba. Menet közben üzentek Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek is, aki a gyanú szerint a korrupt politikusok igazságszolgáltatással szembeni védelmét szolgáló rendeletek egyik legfőbb haszonélvezője lenne. „Dragnea, ne feledd, Laura vár rád!” – utaltak a korrupcióellenes ügyészség vezetőjére.

Hirdetés