Florin Iordachét megszégyenítő USR-s politikusok
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 2. csütörtök, 19:04
A főügyész vissza akarja vonni azt az ügyészt is az igazságügyi minisztériumból, akire a miniszter ma átruházta saját hatásköreit. Pont amikor a DNA már a minisztériumban nyomoz.
Az igazságügyi minisztérium keretében államtitkári tisztséget betöltő Oana Schmidt-Hăineală és Constantin Sima ügyészek visszahívását kérte Augustin Lazăr főügyész a Legfelső Bírói Tanácstól (CSM). 
 
A Főügyészség közleménye értelmében azért kérték a két ügyész visszahívását, hogy biztosítsák annak a vizsgálatnak a pártatlanságát, amelyet a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartási törvénykönyv módosításáról szóló rendelet, illetve a közkegyelmi törvénytervezet elfogadása kapcsán indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).
 
A főügyész Mediafaxnak adott nyilatkozatából viszont egyértelmű, hogy az igazságszolgáltatás vezető szervei és a kormány között kirobbant konfliktusban most 
 

a saját embereit akarja kimenteni a frontvonalak mögül. 

"Az ügyészeknek a saját intézményükben kell maradniuk, ott, ahol jól végzik a munkájukat, ahol védve érzik magukat, és elkerülhetik, hogy más közegekbe és hatások alá kerüljenek. Védenünk kell az ügyészeinket, akik készek a főügyészségnek dolgozni, és nem más érdekeket kiszolgálni" - mondta Augustin Lazăr.
 
Oana Schmidt-Hăinealăt és Constantin Simát január 16-án nevezte ki az igazságügyi minisztérium államtitkárává Sorin Grindeanu kormányfő, Florin Iordache tárcavezető javaslatára. Utóbbi csütörtökön bejelentette, hogy február 7-éig átruházta hatásköreit Constantin Sima államtitkárra. 
 
Szintén csütörtökön a DNA közölte, több magánszemély panasszal fordult az intézményhez bizonyos jogszabályok elfogadásával kapcsolatban, a DNA pedig elindította az ilyenkor szokásos eljárást. 
 

A jogszabályok előkészítésének és elfogadásának törvényszerűségét vizsgálják.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a DNA kikérte a tárcától a büntetőjogot módosító kormányrendelettel kapcsolatos teljes dokumentációt, a jogszabályt érintő tárcaközi és intézményközi levelezést, illetve hogy azt a nap folyamán elküldik a vádhatóságnak.
 
A január 24-én feljelentő magánszemélyek az elkövetőnek való kedvezéssel vádolják Sorin Grindeanu miniszterelnököt és Florin Iordache igazságügyi minisztert, illetve hogy rosszhiszeműen közöltek hamis adatokat a parlamenttel vagy az államelnökkel a kormány tevékenységéről, 
 

hogy államérdekbe ütköző cselekményeket rejtsenek el. 

Konkrétan félretájékoztatták a parlamentet és az államelnököt a közkegyelmi és btk-módosító szándékaikról, hogy felmentsék a büntetőjogi felelősségre vonás vagy büntetésletöltés alól az utóbbi években elítélt, vádlott vagy gyanúsított párttársaikat, barátaikat vagy politikai szponzoraikat.
 
A feljelentők szerint Grindeanu és Iordache tudatosan sértették meg az alkotmányt azzal, hogy kétharmados törvény helyett sürgősségi rendelettel akartak közkegyelmet gyakorolni, hogy annak indoklásában részben vagy teljesen hamis állításokat fogalmaztak meg, hogy félrevezessék a közvéleményt. Szerintük csak kitaláció, hogy az Európai Emberjogi Bíróság ítéletei alapján mindegyik fogvatartottnak köteles lenne az állam kártérítést fizetni a börtönökben uralkodó körülmények miatt.
 
Hazudtak akkor is, állítják a feljelentők, amikor a túlzsúfoltsággal akarták indokolni a felfüggesztett börtönbüntetések eltörlését, vagy amikor azt állították, nem kapnának kegyelmet a korrupciós és az erőszakos bűncselekményeket elkövetők, holott a rendelettervezetben a 60 év felettiekre vonatkozó részleges kegyelemben ők is részesülnének.
 
A feljelentők azt is vizsgálatra érdemesként említik, hogy napvilágot látott információk szerint a közkegyelmi rendelettervezetet nem is az igazsgágügyi minisztériumban, hanem Liviu Dragnea képviselőházi kabinetirodájában kezdték el megfogalmazni.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19366
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?