Grindeanu: nem fogjuk visszavonni a Btk. módosításáról szóló kormányrendeletet

Liviu Dragnea szerint hazugságkampány zajlik a kormány ellen. A PSD-elnök az erőszakba torkolló tüntetésért Iohannist okolja.
Hirdetés

Először szólalt meg Liviu Dragnea PSD-elnök és Sorin Grindeanu miniszterelnök a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet elfogadása és az országos tüntetések kirobbanása óta. A PSD székházában tartott sajtótájékoztatón Liviu Dragnea kijelentette: utoljára az 1989-es forradalom idején látott a mostanihoz hasonló, nagymértékű félretájékoztatást.

Ha a televízió előtt ült volna, és nem ismerné a kormányrendeletek tartalmát, illetve az Alkotmánybíróság határozatát és indoklását, valószínűleg ő is bedőlt volna a manipulálásnak, és utcára vonul – mondta, arra utalva, hogy

a híradások hazugságkampányra épülnek.

Dragnea bejelentette, hogy az általa vezetett párt Országos Végrehajtó Bizottsága csütörtökön további bizalmáról biztosította a Grindeanu-kabinetet.

Kifejtette, a PSD korrekt úton nyerte meg a választásokat, a kormány legitim módon gyakorolja hatalmát, a jövőben is ezt tervezi tenni, és minden, a kormány tevékenységének aláaknázására irányuló kísérlet a romániai jogrend destabilizálására tett próbálkozás, „többé-kevésbé törvényes eszközökkel”.

Dragnea reményét fejezte ki, hogy a belügyminisztérium és az ügyészség kinyomozza, „ki tervelte ki, szervezte meg és fizette meg az erőszakos akciókat”, a szerda esti bukaresti tüntetés során. A PSD elnöke úgy vélekedett: Klaus Iohannis államfő az értelmi szerzője az agresszióknak.

Liviu Dragnea szerint a büntetőjogot módosító kormányrendelet nem szünteti meg az ő folyamatban levő perét, mivel

az ellene felhozott egyik vád megmarad. 

Dragnea hangsúlyozta, a Büntető törvénykönyvet módosító rendelet elfogadása után beszélt ügyvédeivel, akik megerősítették, amit ő maga állítása szerint már sejtett: az ő perét nem zárják le, mert az ellene felhozott, közokirat-hamisításra vonatkozó vád továbbra is fennáll. 

„Én nem várok el és nem kérek kegyelmet senkitől, sem a kormánytól, sem a parlamenttől, sem az államfőtől” – mondta Liviu Dragnea a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának ülését követően.

A PSD-elnök szermehányást tett az államfőnek azért is, mert elmarasztalta a szerinte nem megfelelő módon fellépő csendőrséget. Dragnea védelmébe vette a csendőröket, akik testi épségüket kockáztatva is szembeszegültek az agresszív tüntetőkkel.

„Úgy értesültem, hogy ma megdorgálta őket az államfő, aki egyébként szerintünk a tegnap éjszakai erőszakos tettek erkölcsi felelőse. Lehet, hogy a megfélelmlítésük volt a célja, de mi továbbra is arra biztatjuk őket, hogy ugyanígy lássák el törvényes feladatkörüket, és vegyék elejét a szélsőségesen erőszakos megnyilvánulásoknak” – tette hozzá Dragnea.

Hangsúlyozta: a SRI-nek elsősorban a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és a főváros polgármesterének kellene jelentenie, nem pedig SMS-ben, ahogy történt. Arra utalt, hogy a hírszerzők figyelmeztették a belügyminisztériumot, hogy az ultrák meg akarják hekkelni a tüntetést.

Hirdetés

Dragnea kijelentette:

a PSD nem szervez ellentüntetést, „nem akar egymillió embert utcára szólítani”,

hogy ne uszítsa a román állampolgárokat egymás ellen.

Sorin Grindeanu a sajtótájékoztatón hosszasan sorolta kormánya eddigi erdményeit. Az első negyedévben még tizenkét vállalását kell teljesítenie a kormánynak a választási kampányban tett ígéretek értelmében, emlékeztetett. Ugyanakkor leszögezte: kormánya nem vonja vissza a vitatott kormányremdeletet.

Grindeanu elmondta, nem az éj leple alatt fogadták el a vitatott kormányrendeletet, hiszen máskor is előfordult, hogy a kormány későig dolgozik, és szerinte a kabinet betartotta a szabályokat, hiszen a rendelet elfogadását társadalmi vita előzte meg, és (egy korábbi szövegváltozatról) a legfelső bírói tanács véleményét is kikérték.

A rendelet sürgősségét Grindeanu azzal indokolta, hogy már két hete tüntettek az országban azok, akiket azzal vezettek félre, hogy a kormány amnesztiára és közkegyelemre készül, ezért maga kérte az igazságügyi minisztert, mielőbb terjessze be végleges tervezeteit, hogy lezárják az ügyet.

Mint ismeretes, Románia hat partnere – Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok – szerdán kérte közös nyilatkozatban Románia kormányát, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot.

A PSD elnöke ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy azokban az országokban, amelyeket az aláírók képviselnek, a hivatali visszaélés egyáltalán nem is számít bűncselekménynek. Reményét fejezte ki, hogy miután az állásfoglalást aláíró nagykövetek figyelmesen elolvassák a sürgősségi kormányrendelet szövegét,

meg fogják érteni, hogy nem történt semmiféle támadás az igazságszolgáltatásszal szemben.

„Persze, nagy figyelemmel kísérünk mindent, amit ezek az általunk tisztelt hivatalos személyek mondanak, de Klemm nagykövet úrnak (az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete – szerk. megj.) is elmondtam nagy tisztelettel, hogy nem hiszem, hogy ezen országok bármelyikében is figyelmen kívül hagynák az Alkotmánybíróság bármely határozatát”

– fejtette ki a szociáldemokraták vezetője, hozzátéve, hogy tudomása szerint az említett országokban nem is a büntetőjog, hanem a munkajog hatáskörébe tartozik a hivatali visszaélés.

Hirdetés