Kövesi: egyesek vagyonokat fizettek azért, hogy megfélemlítsenek

A DNA főügyésze tőle szokatlan módon, több sajtóorgánumnak is nyilatkozott kedden a Sebastian Ghiță által gerjesztett botrány ügyében.
Hirdetés

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze az Agerpres hírügynökségnek adott keddi interjújában azt mondta, hogy nem fog lemondani posztjáról csak azért, mert „zavarja a vádlottakat”. Kövesi úgy véli: azt a munkát végzi, amelyért kinevezték és amelyért fizetését kapja.

Kövesi szerint, aki kiszámolja a DNA célkeresztjében lévő személyek átlagos vagyonát, az meggyőződhet arról, hogy „megengedhetik maguknak, hogy cégeket alkalmazzanak emberek megfélemlítésére”. A DNA vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a „támadások” a teljes igazságszolgáltatási rendszert érintik.

„Ezek a támadások nem csak a DNA, személyem, vagy a DNA ügyészei ellen irányulnak, hanem az egész igazságszolgáltatási rendszer ellen. Amikor valakik valótlanul azt állítják, hogy egy ügyet gyártottak, olyan körülmények között, hogy egy ügyet az igazságszolgáltatás különböző szintjein, különböző bírói testületek bírálnak el, akkor azt mondhatjuk, hogy a teljes igazságszolgáltatási rendszerre nyomást gyakorolnak. Kinek érdeke destabilizálni az igazságszolgáltatási rendszert? Kinek érdeke hiteltelenné tenni az igazságszolgáltatási rendszert? Az utóbbi időben semmit sem lehet hallani a tárgyalási határnapokról, bizonyos ügyekről, amelyeket előre gyártottak. Néha igaznak fogadják el azt, amit a vádlottak mondanak. Mi nem állhatunk ki, hogy kommentáljuk azokat a vádakat, amelyeket azok hoznak fel ellenünk, akiknek az ügyében nyomozunk. Mi csak a szóban forgó ügyekhez csatolt bizonyítékkal válaszolhatunk”

– mondta a DNA főügyésze.

Hirdetés

Kövesi tagadóan válaszolt arra a kérdésre, hogy kérte-e valaki a lemondását. 

A főügyész a ziare.com-nak is interjút adott. Ebben azt mondta, hogy több százezer eurót, sőt, akár egy milliót is fizettek egyes cégeknek a DNA-ellenes kampányokért. Kövesi azt is hangsúlyozta, hogy soha nem ápolt baráti kapcsolatot a szökésben lévő Sebastian Ghițával, és csak intézményes keretek között futott össze vele. Soha nem küldött neki e-mailt, nem beszélt vele telefonon – szögezte le Kövesi. 

Hirdetés