Boldog „születésnapot”, Mátyás-szobor!

Október tizenkettedike a Fadrusz-alkotás felavatásának ünnepe.
Hirdetés

A maihoz hasonló időjárás lehetett 1902. október 12-én Kolozsváron, mert az archív felvételeken feltűnően sok esőernyős embert lehet látni a kincses város főterén (de az is lehet, hogy napernyők).

Ezek a kolozsvári polgárok azért gyűltek össze 114 évvel ezelőtt, mert végre tanúi lehettek egy régi terv megvalósulásának: ezen a napon avatták fel ugyanis Fadrusz János Mátyás-szoborcsoportját.

Az ünneplésnek megadták a módját: Fadrusz alkotását a királyi ház képviseletében József Károly főherceg leplezte le, az ünnepségen pedig megannyi illusztris személyiség tette tiszteletét, Széll Kálmán miniszterelnöktől Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszteren át Apponyi Albert házelnökig; de jelen volt Jókai Mór és Benedek Elek is.

Azóta sok víz lefolyt a Szamoson, de Mátyás király maradt, vezéreivel – Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István, Szapolyai István – együtt. Valahányszor kinézünk a szerkesztőség ablakán, őket látjuk – és ez eléggé megnyugtató érzés, még ilyen esős októberi napokon is.

Hirdetés