Kevesek kiváltsága lesz A Székelyföld története

Csillagászati áron kerül forgalomba a háromkötetes munka.
Hirdetés

Nemsokára piacra dobják A Székelyföld történetét. A háromkötetes, összesen mintegy 2200 oldalas történelmi monográfia elkészült és nyomdába került.

A monumentális munkán – amely az Erdélyi Múzeum Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia/Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete, valamint a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum közös kiadásában jelenik meg – 2012-ben kezdett dolgozni mintegy kéttucatnyi neves erdélyi és magyarországi történész és régész Egyed Ákos történész professzor, akadémikus vezetésével.

„Igényes munkát végzünk, amely nemcsak a szakmának, hanem egy szélesebb olvasó, érdeklődő közönségnek is szól” – mondta Egyed Ákos 2013 nyarán az MTI-nek.

A munka igényességében semmi okunk kételkedni, erre garancia Egyed Ákos professzor és a szerzőgárda (többek között Kordé Zoltán, Benkő Elek, Pál-Antal Sándor, Hermann Gusztáv Mihály, Pál Judit, Bárdi Nándor, Oláh Sándor, Novák Csaba Zoltán), az viszont megkérdőjelezhető, hogy a széles olvasói közönséghez is eljut a monográfia.

Hirdetés

A három kötet ára ugyanis egyenként 250 lej, és az erdélyi magyarlakta területek – különösen a Székelyföld – jövedelmi szintjét ismerve erősen kétséges, hogy nagyon sokan kifizetnének 750 lejt A Székelyföld történetéért.

Emiatt sajnos valószínűleg nem válik be Bunta Levente jóslata sem – az általa vezetett székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal kérte fel 2012 márciusában a történészcsoportot a monográfia megírására –, miszerint A Székelyföld története a Magyarországon megjelent Erdély története című háromkötetes munkához hasonlóan ott lesz „minden igényesebb család könyvespolcán”.

Hirdetés