Elöljáróban
béel
2015. június 3. szerda, 12:02
És szorosan a nyomukban az alpolgármesterek.

A polgármesteri a „legkorruptabb” állami tisztség, ezt az alpolgármesteri követi. A fontos tisztségek esetében a letöltendő börtönbüntetések átlagos hossza 3 év és 9 hónap volt – dedrül ki egy kimutatásból. A romániai helyi politikai korrupció térképét megrajzoló elemzést a Román Akadémiai Társaság (SAR) és a România Curată portál készítette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenysége alapján. A 2010–2014-es időszakra vonatkozó elemzés megmutatja, miként élnek vissza a hatalommal és miként jut el a korrupciós tettekből származó haszon részben magánszemélyekhez, részben olyan szervezetekhez, mint például a pártok. A helyi politikai korrupció rangsorában egyértelműen Bukarest vezet, ahol 4,71 ítélet jut minden tízezer lakosra, ezt Máramaros, Bákó, Krassó-Szörény és Giurgiu megye követi.

A korrupciós tettekre vonatkozó legkevesebb jogerős ítélet Szilágy, Mehedinţi, Teleorman és Botoşani megyékben született. A 2010 és 2014 közötti időszakban a nyilvánosságra jutott 3125 jogerős ítéletből 2143 felfüggesztett, 982 letöltendő börtönbüntetésre vonatkozott, a jogerős ítéletek száma pedig évről évre szinte megkétszereződött. A jelentős tisztségeket betöltők esetében 2014-ben született a legtöbb ítélet (1051 jogerős ítéletből 286). Idén 50 jogerős ítéletet hoztak politikai tisztséggel rendelkező személyek esetében, annyit, mint 2012-ben és 2013-ban összesen. Helyi szinten a politikai tisztséget betöltő személyek esetében az ítéletek csaknem fele európai pénzekkel kapcsolatos csalásokra vonatkozik.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/9782
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.