Elöljáróban
béel
2015. június 3. szerda, 12:02
És szorosan a nyomukban az alpolgármesterek.

A polgármesteri a „legkorruptabb” állami tisztség, ezt az alpolgármesteri követi. A fontos tisztségek esetében a letöltendő börtönbüntetések átlagos hossza 3 év és 9 hónap volt – dedrül ki egy kimutatásból. A romániai helyi politikai korrupció térképét megrajzoló elemzést a Román Akadémiai Társaság (SAR) és a România Curată portál készítette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenysége alapján. A 2010–2014-es időszakra vonatkozó elemzés megmutatja, miként élnek vissza a hatalommal és miként jut el a korrupciós tettekből származó haszon részben magánszemélyekhez, részben olyan szervezetekhez, mint például a pártok. A helyi politikai korrupció rangsorában egyértelműen Bukarest vezet, ahol 4,71 ítélet jut minden tízezer lakosra, ezt Máramaros, Bákó, Krassó-Szörény és Giurgiu megye követi.

A korrupciós tettekre vonatkozó legkevesebb jogerős ítélet Szilágy, Mehedinţi, Teleorman és Botoşani megyékben született. A 2010 és 2014 közötti időszakban a nyilvánosságra jutott 3125 jogerős ítéletből 2143 felfüggesztett, 982 letöltendő börtönbüntetésre vonatkozott, a jogerős ítéletek száma pedig évről évre szinte megkétszereződött. A jelentős tisztségeket betöltők esetében 2014-ben született a legtöbb ítélet (1051 jogerős ítéletből 286). Idén 50 jogerős ítéletet hoztak politikai tisztséggel rendelkező személyek esetében, annyit, mint 2012-ben és 2013-ban összesen. Helyi szinten a politikai tisztséget betöltő személyek esetében az ítéletek csaknem fele európai pénzekkel kapcsolatos csalásokra vonatkozik.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/9782
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.