Vége a francia túszdrámáknak

Mindkét helyszínen megölték a terroristákat: a Kouachi fivéreket a nyomdában és a csütörtökön megölt rendőrnő gyilkosát a kóserboltban. A túszok életben maradtak.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: Mégis meghalt négy túsz a kóser szupermarket megtámadásakor, négy pedig súlyosan megsebesült – írja a Reuters hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Összehangolt támadást indított a francia rendőrség és csendőrség a ma két helyszínen zajló túszdrámáknál, és egyidőben vetett véget nekik péntek este kelet-európai idő szerint fél hét előtt nem sokkal.

Az egyiknél a Charlie Hebdo szerkesztőségénél gyilkoló testvéreket vették körbe egy nyomda épületében a Párizs melletti Dammartin-en-Goële-ben péntek reggel óta. A Kouachi fivérek itt egy túszt tartottak fogva.
 
Az AFP-re hivatkozó Index szerint a 27 éves, grafikusként dolgozó túsz sértetlen, elrablói a nyomda egyik helyiségébe zárták be. Az újságírókat gyilkoló testvérpárt a hatóságok lelőtték, mivel lövöldözve jöttek ki a nyomdából. Az AFP megerősítette, valóban a Kouachi testvérpár volt a túszejtő. A BBC szerint az akcióban egy rendőr sérült meg.
 
A Le Figaro szerint a Kouachi testvérek nem is tudtak róla, hogy túszuk van. A fiatal férfi SMS-ezett az édesapjának, hogy bezárta magát a nyomda egyik első emeleti helyiségébe, amikor rájött, hogy oda bújtak el a fegyveresek. Azt írta apjának, hogy szerinte ezek mindenkire lőnek, és értesítse a rendőrséget.
 

 
A másik helyszínen, Porte de Vincennes-nél a csütörtökön rendőrnőt gyilkoló Amédy Coulibaly ejtett több túszt is egy kóserboltban. Az AFP élő felvétele szerint több mentőautó is sietve távozott a helyszínről közvetlenül a rendőrségi akció után, két rendőrségi kommandós sérült meg a kóserbolt elleni akcióban, írja az Index a BFMTV-re hivatkozva.
 
Később kiderült, négy túsz meghalt, négyen pedig súlyosan megsérültek, de nem biztos, hogy a rendőrségi támadásban. Az is lehet, hogy akkor, amikor a túszejtő helyi idő szerint 13 órakor lövöldözve bement a szupermarketbe.
 
Ez látszott, amikor a rendőrség elit alakulata megrohamozta a kóserboltot:
 

 
 

És így menekítették a túszokat:

Hirdetés

 

 

A Le Monde-nak megerősítették, valóban Amedy Coulibaly volt a túszejtő a kóserboltban. Többen is el tudtak bújni előle az üzlethelyiségben, ők riasztották a rendőrséget, és végig kapcsolatban álltak a rendőrökkel az események alatt.

Hirdetés