Értelmiségivé válnak a politikusok a börtönben

Könyvírásra vetemednek. Apostu, Becali, Năstase is alkotott a rácsok mögött.
Hirdetés

Könyvet írt a börtönben Sorin Apostu, Kolozsvár korrupció miatt elítélt ex-polgármestere. Apostut négy és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélték 2014. július elején, azóta a szamosújvári büntetés-végrehajtási intézetben raboskodik.

Az egykori polgármester azóta megírta szakkönyvét

A húskészítmények gyártása címmel,

amelyet az Europrint kiadó rendez majd sajtó alá.

A Ziar de Cluj információi szerint Apostu októberben kezdte el írni könyvét a börtönben, ahol internet-hozzáférése ugyan nincs, de hetente hat órában, a fogvatartottak klubhelyiségében használhat számítógépet, és a könyvtárat is látogathatja.

Elítélése előtt egyébként Sorin Apostu a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem élelmiszeripari fakultásán oktatott.

Kötetével Apostu egy hónappal rövidítheti meg fogva tartásának idejét, a törvény szerint.

Nem ő az egyetlen, aki tudományos munkába kezd a börtönben.

Gigi Becali fociklub-tulajdonos, egykori politikus

szintén könyvet írt a börtönben Az Athosz-hegy, az ortodoxia hazája címmel, a 180 oldalas kötet a múlt év novemberében jelent meg 9000 példányban. Becalit három és fél évre ítélték, ebből másfelet már letöltött.

Becali könyvével kapcsolatban máris felmerült

a plágium gyanúja,

Hirdetés

egy bizottság a börtönben járt nála decemberben és a kötetről kérdezte. Ha bebizonyosodik, hogy másolt, ismét elítélik, mivel a plágium bűncselekménynek minősül.

A Steaua labdarúgóklub egykori menedzsere, Mihai Stoica is felfedezte írói vénáját a börtönben, ő a tavalyi brazíliai foci-világbajnokságról ír kötetet.

A félévvel korábban feltételesen szabadlábra helyezett

Adrian Năstase egykori miniszterelnök

három könyvet is írt, a negyediket pedig elkezdte a börtönben. Năstase egyébként jól képzett jogász, nemzetközi jogból szerzett doktorátust, több romániai egyetem oktatója volt.

Korábban könyvet írt a rácsok mögött Sorin Ovidiu Vîntu üzletember, Dinel Staicu, az Oltenia befektetési társaság vezetője, Gheorghe Popescu egykori labdarúgó, de Kurt Treptow amerikai történész is, akit pedofília miatt csuktak le.

Az országos börtönhatóság szerint 2006 és 2013 között 31 tudományos munkát írtak a romániai börtönökben.

 

Hirdetés